Vaccinationsindlæg – et overblik

Dette indlæg indeholder en oversigt over alle indlæg på ScienceBlog.dk, der omhandler vacciner. Indlæggene er beskrevet med en kort tekst og opdelt i generelle indlæg og specifikt om HPV-vaccinen. Listen vil blive opdateret, efterhånden som vi skriver nye indlæg om emnet.

Generelt om vaccinationer:

Specifikt om HPV-vaccinen:

 • Oktober 2006, Klaus Seiersen: “Så er kræftvaccinen her”kort nyhedsindlæg om, at HPV-vaccinen nu er tilgængelig i Danmark.
 • Januar 2016, Stinus Lindgreen“Den store HPV-debat” –  det første indlæg om debatten. Med udgangspunkt i en Facebook-opdatering gennemgås en række af de argumenter, der ofte ses i debatten.
 • Maj 2016, Stinus Lindgreen: “HPV-debatten tager endnu en tur” – indlægget handler primært om den kritik, der blev rejst af Kim Varming.
 • Juni 2016, Stinus Lindgreen: “En HPV-tretrinsraket” – indlægget gennemgår et par relevante “nyheder”, herunder at Stinus blev omtalt på en af vaccinationsmodstandernes hjemmeside “Vaccinations Forum”, en kritisk gennemgang af “HPV-magasinet” udgivet af gruppen “HPV Update”, der er imod vaccinen, og en gennemgang af et studie, der kigger på de indrapporterede bivirkninger i Danmark.
 • September 2016, Stinus Lindgreen: “Tilslutning, effekt og bivirkninger: Når anekdoter møder data” – indlægget gennemgår nogle af de studier, der kigger på langtidseffekten af HPV-vaccinen, og ser nærmere på den faldende tilslutning og et nyt studie af bivirkningsprofilen hos danske piger.
 • Februar 2017, Stinus Lindgreen: “Penkowa og HPV-vaccinen” – dette indlæg handler om Milena Penkowa og hendes pludselige interesse for piger med påståede bivirkninger, og det gennemgår Penkowas egne kilder for at se, om hun nu også gengiver dem korrekt…
 • April 2017, Stinus Lindgreen: “Til foredrag om ‘HPV-vaccinen – hvad nu?'” – indlægget er et referat af tre forskellige oplæg, der blev holdt ved et debatmøde om HPV-vaccinen arrangeret af Onkologisk Selskab for Medicinstuderende.
 • April 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-vaccinen og alternativ brug af kilder”indlægget gennemgår tre udbredte argumenter, der her er blevet fremsat af en af stifterne bag “HPV Update”, Mette Kenfelt: Et forkert estimat af bivirkninger, frygten for aluminiumadjuvans, og behandlingen af anmeldelser af og erstatninger for vaccineskader.
 • Maj 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 1”indlægget gennemgår to nylige indlæg i debatten: Et opslag af Mette Kenfelt der hævder et højt antal dødsfald og sygdomstilfælde efter vaccinen, og en kronik af overlæge Jesper Mehlsen i Berlingske Tidende.
 • Maj 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 2”indlægget giver en kort introduktion til videnskabelig metode 101 og gennemgår ellers et studie af Rebecca Chandler et al., der har fået en del omtale.
 • Juni 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 3”indlægget er et referat af en informationsaften om HPV, som jeg var ordstyrer for.
 • Juni 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 4”indlægget gennemgår 3 historier: Et stort studie der viser, at HPV-vaccinen ikke giver kronisk træthedssyndrom (ME), en nyhed om en EU-dom angående hepatitis B-vaccinen og sclerose, og den løgnagtige påstand om, at HPV-vaccinen øger risikoen for livmoderhalskræft.
 • August 2017, Stinus Lindgreen: “Skal/skal ikke? Spørgsmål om HPV-vaccinen” – indlægget er et forsøg på at besvare nogle af de spørgsmål, jeg oftest møder fra de piger, der skal træffe en beslutning om HPV-vaccinen.
 • August 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 5” – indlægget  gennemgår et par nyheder fra sommermånederne: Historier om dødsfald efter vaccinen, et foredrag af Jesper Mehlsen, et studie af HPV-vaccinen og autoimmune lidelser, og en opdatering om Japan.
 • September 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 6” – en antivaccinationsside har set sig sur på undertegnede og Lægemiddelstyrelsen. Jeg svarer her på kritikken. Derudover gennemgår jeg et nyligt studie, der forsøger at kigge kritisk på de kliniske studier bag HPV-vaccinen.
 • Oktober 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 7” – nu er der sat punktum i sagen om den klage, der blev indgivet overfor EMA fra Gøtzsche m.fl., og så er der et interessant partnerskab på vej imellem Cochrane og en gruppe vaccinemodstandere…
 • Oktober 2017, Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 8”lidt om den nye HPV-vaccine i Danmark; en gennemgang af en række nye studier om bivirkninger og effekt – og nogle tal fra Norge; og så har der været informationsmøde hos Kræftens Berkæmpelse, som ligger frit tilgængeligt på video.
 • Januar 2018,  Stinus Lindgreen: “Når man løber tør for argumenter”dette indlæg gennemgår ikke videnskabelige artikler men kigger mere overordnet på debatten, der desværre præges af personangreb og konspirationsteorier i stedet for fakta og argumenter.
 • Februar 2018,  Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 9” – indlægget kigger nærmere på, hvordan mediernes dækning af HPV-vaccinen ser ud til at have påvirket tilslutningen markant.
 • Maj 2018,  Stinus Lindgreen: “HPV-update nr. 10” – jeg gennemgår nogle af de seneste historier: Nye studier af effekt og sikkerhed, påstande om at vaccinen fører til aborter og dødsfald, og en bizar historie om falske forskere og opdigtede navne.