Husker du andet end Vitek?

Jeg blev dybt chokeret over for nylig at læse, at det hæderkronede Danmarks Radio nu lancerer et nyt astrologisk datingprogram målrettet de unge seere på DR3. De vover endda at skrive, at “astrologi er mere end poppet pseudovidenskab“. Det er decideret forkert, og dybt forargeligt at DR med årtiers tradition for lærerig formidling af teknologi og naturvidenskab pludselig går i den stik modsatte grøft.

For næsten 15 år siden skrev jeg her på bloggen et indlæg med titlen “Husker du Vitek?” Emnet var videnskabsprogrammer på TV, og Vitek er ét af de programmer, jeg husker bedst fra min barndom.

Indlægget gav en del beskeder fra andre, der i dag arbejder med teknologi og naturvidenskab, og som tydeligt husker samme program med nostalgiens rosenrøde briller. Men der kom også minder frem om mange andre spændende fjernsynsprogrammer, så i dette indlæg vil jeg stille spørgsmålet, om du husker andre programmer end Vitek?

Lad mig prøve at lave en liste over en række af de lærerige programmer, der gennem tiden har været sendt i dansk TV:

Vi starter med begyndelsen. Det første forsøg med dansk fjernsyn stammer faktisk helt tilbage til den 30. oktober 1932, hvor Politiken forsøgte at sende et program tværs over Rådshuspladsen i København. Først i starten af 1950erne begyndte Statsradiofonien dog med regelmæssige udsendelser. Fra den 2. oktober 1951 (i øvrigt samme dag som meteornedslaget i Århus) sendes én times fjernsyn mellem klokken 20-21 flere dage om ugen.

Allerede i de første par uger kunne man opleve en aftenflade fyldt med naturvidenskab. I “Rejse i rummet” diskuteres blandt andet muligheden for raketrejser til Månen. Husk at rumforskning på dette tidspunkt primært udføres med tyske V-2 raketter! Programoversigten for den 13. oktober 1951 så således ud:

(Selve den senere Månelanding i 1969 blev i øvrigt dækket intenst af Danmarks Radio, bl.a. med Claus Toksvig på skærmen.)

Den 20. februar 1962 begyndte det danske “Skole-TV“, som de næste årtier kører som en ramme om et stort udvalg af lærerige programmer. Man kan fra starten af møde nobelprismodtager Niels Bohr, der fortæller om atomerne, og i dette fantastiske program fra 1963 danser en flok “molekyler” i bedste 60’er-stil til musik, og efterhånden som “varmen” (musikken) skrues op, bliver standen mellem molekylerne større og større:

I efterået 1966 får “Teleklub” med bl.a. Jørgen Clevin premiere på Danmarks Radio. Teleklubben er ikke i sig selv et naturvidenskabsprogram, men derimod en klub for børn med forskellige underholdende aktiviteter. Interessant er det dog, at vi her stifter bekendtskab med skolelæreren Egon Schmidt, som ind imellem fortalte om teknologiske og naturvidenskabelige emner med sin karakteristiske rolige facon.

Efter Teleklub stopper i 1972, fortsætter Egon Schmidt som redaktør på programmet “Impuls – et program for børn, der er nysgerrige“, der har Søren Kragh-Jacobsen og Tom McEwan som værter. Men har man sagt Egon Schmidt, ja så siger man selvfølgelig også “Vitek“. Egon Schmidt er tilbage på skærmen i 1982, og fortsætter som Vitek-vært helt til 1990.

Skulle du være interesseret i at se de originale programmer, så ligger mange af dem på DR Bonanza. Her kan du for eksempel se et program fra 1983 om EDB og video – fremtidens undervisningsmiddel. Gad vide hvad Egon Schmidt (som døde i 1999) ville have ment om videoundervisning i en coronatid…?

Interessant nok er Vitek ikke det eneste program om naturvidenskab for børn og unge, der kører i 80erne. Slet ikke.

Fra 1979 til 1987 kan man stille spørgsmål til Bente Troense i “Leksikassen“, der først præsenteres som “spørgeprogrammet for større børn” og senere “for hele familien”. Her er en udsendelse fra 1982, hvor der fortælles om elektiske ål, og om hvordan orkaner opstår. Kan du genkende xylofon-melodien fra introen?

 I 1986-1988 kan man møde Nils Hornstrup og Peter Norrild, der laver lærerige demonstrationsforsøg i programmet “Forsøg med…“. Som en del af ungdomsprogrammet Zig Zag kan du (efter 1m 40s) se dem lave forsøg med is, salt og jern i denne udsendelse.

Det voksne publikum kan nogenlunde samtidig, fra 1986-1990, blive klogere gennem Tor Nørretranders’ videnskabsprogram  “Hvælv – videnskabens verdensbilleder“.

Jo, 1980erne var skam en god periode for dansk naturvidenskabsformidling.

Da TV2 begynder at give DR konkurrence i slutningen af 80erne, ja, så tør de ikke rigtigt udfordre på videnskabsfronten. Dog kan man i årene 1989 til 1993 følge Jan Haugaard, Dan Schlosser og Jeanette Kristensen (senere Mette Stenumgaard) i programmet “Faktisk“, hvor de i deres ikoniske, farvede kedeldragter bl.a. besøger forskellige virksomheder, rejser til Island og Grønland, eller følger en arkæolog på udgravning. Ikke altid så meget naturvidenskab, men dog lærerigt. Her kan du for eksempel tage med Faktisk til Færøerne:

Tilbage på DR skruer man i mine øjne noget ned for ambitionerne på videnskabsformidlingsområdet i første halvdel af 1990erne. Skimmer man gamle programoversigter igennem finder man i 1992-93 programmer kaldet “Vid & Sans” med teknik og videnskab fra Eksperimentarium, men jeg må indrømme, at jeg ikke husker nogensinde at have set det.

1990erne huskes måske især for dyre- og naturprogrammer. Poul Thomsen lavede nemlig en efterfølger på det populære “Dus med Dyrene” (1980-85) – programmet “En naturlig forklaring” kørte helt fra 1989 til 1999.

I 1997 starter den populære dyreudsendelse “Bag kulisserne i zoo“, som laves af Hanne Ørnbjerg. Programmet blev til 50-60 afsnit, som kørte i en årrække, selvfølgelig med mange genudsendelser. Her er et eksempel fra 1997, hvor DR er på besøg i Givskud Zoo.

Fra 1999 kan man se Anja Philip i DR2’s meget populære magasin “Viden Om“. Det kørte helt til 2011 med forskellige værter. Jeg havde selv fornøjelse af at deltage i juleudsendelsen i 2005.

I nyere tid kan man selvfølgelig ikke komme udenom “Lille Nørd” og “Store Nørd“, der kørte fra 2005 og frem, men lige for tiden er det uden tvivl TV2, der pludselig har sat sig på naturformidlingen med “1 døgn, 2 hold, 3 dyr“. Vi har tidligere anmeldt programmet i indlægget Tiden er i gang, jagten kan begynde.

Ved at have opfundet et format, der både er underholdningsfjernsyn i klassisk TV2-stil, samtidig med at der formidles dyreliv og natur på højt niveau, så har de faktisk fundet formlen for det i øjeblikket klart bedste videnskabs-TV, man kan se i Danmark. Når DR samtidig vælger at formidle astrologi og overtro til unge mennesker, ja, så ser det faktisk ud til, at TV2 lige nu har vippet DR af pinden som bannerfører for viden og formidling.

Er der noget, jeg har glemt? Hvad husker du bedst fra din barndom? Del endelig dine egne minder i kommentarfeltet.

3 tanker om “Husker du andet end Vitek?”

  1. God post Jeg var vild med Jens Olesen og Vild med dyr (i 80’erne?).
    Synes virkelig der mangler videnskabelige programmer for både børn og voksne

Der er lukket for kommentarer.