Husker du Vitek?

Ja, jeg spørger, fordi jeg har en fornemmelse af, at rigtig mange folk i tekniske og naturvidenskabelige fag husker Egon Schmidts herlige “Vitek” udsendelser fra 80’erne. Jeg sad selv foran skærmen hver gang, han tonede frem, og utallige af mine tidligere studiekammerater fra universitetet kan fortælle samme historie.

NØRD

I eftermiddags tændte jeg for TV tids nok til at se et afsnit af DRs teknik-program NØRD, der virkelig er en fantastisk udsendelse. Her er de to værter i øjeblikket, med kolossal entusiasme, ved at ombygge en Ellert til at kunne flyve! Og som en del af projektet indføres seerne i opdrift og aerodynamik på en flot og pædagogisk måde.

Husker du også Egon Schmidts spændende programmer (som da han demonstrerede relativitetsteori på rullebåndet i Københavns Lufthavn), så bør du helt sikkert ikke snyde dig selv for at se et enkelt af NØRD-programmerne, som jeg vil påstå er nutidens Vitek. Ikke forstået på den måde, at de to programmer kan sammenlignes rent stilmæssigt – der er sket meget på TV-fronten de sidste 25 år – men det vil være et program, som fremtidens naturvidenskabsfolk vil minde hinanden om: “Kan du huske, da Simon og Søren lavede en luftpudebåd ud af en bladblæser, en spånplade og en havestol?

Mere science TV

“NØRD” er ikke det eneste program om naturvidenskab, der i øjeblikket fylder sendefladerne. Vi har i lang tid kunnet se “Viden Om” (som for nylig har fået ny vært) og både TV2 og DR har i foråret forsøgt sig med videnskabsquizzer; henholdsvis “Er du rigtig Klog?” og “VQ”. Sidstnævnte program skulle for øvrigt i øjeblikket være ved at gøre klar til en ny sæson.

På min private scienceblog skrev jeg for 9 måneder siden et indlæg om TV2’s “Er du rigtig klog?”, og her nævnte jeg også Vitek. Af den grund er der i gennemsnit kommet omkring 1 hit om ugen via Google alene på ordene “Vitek” og “Egon Schmidt”, en klar indikation af at Egon Schmidt huskes af mange.

Næste skridt: Morgen-TV

Det er dejligt, at naturvidenskab er begyndt at fylde i medierne, men jeg synes dog, man bør gå ét skridt videre. Hvad med morgen-TV? Naturvidenskabelige demonstrationsforsøg har altid fascineret folk, og det er den slags, der kan skabe debat over kaffepausen på arbejde. Måske endda mere end Nikolaj Kirks sære, eksotiske kokkerier, som ingen af os alligevel gider at kopiere, eller Dennis Knudsens forsøg på at gøre en helt almindelig dansker lidt mere lækker; en genre, der for øvrigt får alt for megen tid på dansk og udenlandsk TV i øjeblikket!

Nej, lad os få et ugentligt fysik- eller kemiforsøg direkte i morgen-TV. Det har man længe brugt på TV i USA med stor succes. Se for eksempel hvordan Steve Spangler eller Mats Selen laver sjove forsøg i hver deres morgenprogram. Lad os få noget lignende i Danmark, TV2!

–-Klaus

PS: Go’Morgen Danmarks Redaktion kan kontaktes på gomorgen@tv2.dk. Ingeniørens læsere opfordres hermed til at sende forslaget videre…

PPS. Steve Spangler er for øvrigt manden, der står bag det kendte Mentos i Diet Coke forsøg.