GMO Bøf: Det Nye Veganske Alternativ

Jeg spiser kød. Når det hænder en vegetar prøver at overtale mig til at droppe de animalske herligheder via sundhedsbaserede argumenter, har jeg har en del videnskabelig ammunition at svare igen med. Jeg har bare ikke ikke så meget, hvis de trækker miljø- eller dyrevelfærds kortet.

At ‘jeg kan lide det’ er det eneste argument, jeg har at forsvare mig med. Det er ikke et særligt godt argument, men det rammer kernen af hvad der skal til for at afvænne os fra at spise kød. Vi skal have alternativer der kan konkurrere med smagsoplevelsen.

Her er jeg særligt begejstret for ’Impossible Foods’. Firmaet laver en bøf der ligner, og nogenlunde skulle smage, som en hakkebøf. Den består hovedsageligt af hvedeprotein, sojaprotein, kartoffelprotein og kokosolie. Det der gør at den er unik er at der er tilsat hæm (på engelsk heme). Hæm er et organisk jern komplex, og med organisk mener jeg som i organisk kemi, ikke økologi.

Biologisk gør hæm en hel del ting, men essentielt tøjler det jern så det laver den type af reaktioner vi gerne vil have det skal udføre i kroppen, og stopper (for det meste) de skadelige reaktioner vi ikke er så interesserede i. Jern ville ellers være meget giftigt, og har i overdoser toksicitet som man kender fra andre tungmetaller.

Hæm giver også kød sin røde farve, og det katalyserer dannelsen af mange af de stoffer der dannes under stegningen som giver en smag af kød. Det bliver selv brunt i processen i takt med at det nedbrydes. Du kender allerede nedbrydningsprodukterne af hæm. Det er dem der farver urin gult, samt afføring og stegt kød brunt.

Hæm kan udvindes fra rødderne på bælgplanter, og det er denne type der bruges i bøffen, men for at få en skalerbar og bæredygtig produktion må man ty til GMO. Navnligt bruges genmodificeret gær til at producere hæm.

Med det element opfylder ’impossible foods’ lidt en drøm for mig. De har en moralsk forsvarlig produktion af noget der kan erstatte kød, og det er samtidig muliggjort via genteknologi.

Jeg er stærk modstander af den logiske kortslutning at alt-der-ikke-er-naturligt-er-farligt og de fejlslutninger der ligger i tråd med denne grundindstilling.

Uheldigvis er det at være vegetar ofte kulturelt synonymt med netop denne logiske kortslutning, eksempelvis som det ses med Alternativets modstand mod GMO. Det virker som om de ikke helt forstår at bæredygtighed og GMO ikke er modpoler, men noget der burde gå hånd i hånd. ’Impossible Foods’ illustrerer smukt at man både kan få og spise sin bøf.

Uheldigvis er det med GMO ikke noget de skilter alt for meget med. Jeg antager det er fordi de er klar over at deres målgruppe er biased imod det som koncept, men jeg håber at bøffen kan bidrage til at spelt-segmentet bevæger sig udover sine fordomme, fejlslutninger og teknologiforskrækkelse.

Bøffen er ikke bredt tilgængeligt endnu, da de stadig arbejder på at opskalere produktionen, men den er tilgængelig på enkelte restauranter i USA.

 


Jeg er på ingen måde støttet af impossible foods. Min eneste relation til firmaet er at de har shanghajet en af mine studerende til et job, meget mod min vilje.

4 tanker om “GMO Bøf: Det Nye Veganske Alternativ”

  1. Ja det gør det, mere præcist hedder det vist også haem på engelsk, hvis man benytter sig af en ældre staveform. Heme må være en nyere måde.

   Jeg retter det lige

 1. Spændende! Jeg prøvede selv at være vegetar i en periode, men bukkede under fordi alt hvad der var svøbt i bacon, uanset hvad, var 10 gange bedre.
  Noget andet jeg bemærkede i min korte tid som vegetar, var den stigmatisering, man bliver udsat for. Der ligger et slags forudintaget foragt til det at være vegetar. Det er som om det blot er populært at hade. Jeg håber det ændrer sig og denne udvikling er da et skridt i den rigtige retning.
  God Påske

  1. Tak for det Kristoffer. Jeg er glad for at du fandt det spændende
   Et fornuftigt bacon alternativ må nok være den hellige gral indenfor fødevarekemien. Vi diskuterer det faktisk en del i lab. Min ene senior student var fødevarekemiker for en tomat producent, og den anden er på vej til Impossible foods, så ca. halvdelen af de (for mig) ufaglige diskussioner foran stinkskabet handler om smagskemi og bacon er ikke så kompliceret som man kunne frygte. Det er røgsmag det meste, så det mest ‘kødbasen’ der skal have den rigtige struktur, knas og mundfylde. Mht stigmatiseringen tror jeg det hænger sammen med den danske kultur en smule. Den samme stigmatisering synes også at være om folk der vælger alkohol fra efter min mening. Her er San Francisco ret fordomsfrit og folk gør lidt hvad der passer dem uden stigma. God påske herfra. USA holder ikke fri i påskn, så værdsæt helligdagene i lille Danmark

Der er lukket for kommentarer.