Jeg har opbygget lidt af en fascination af vores Uddannelses- og Forskningsminister, Esben Lunde Larsen, som jeg har skrevet om et par gange – dels om hans syn på tro og viden, dels om hans prioriteringer som minister for et helt centralt område. Især sidstnævnte finder jeg problematisk, da hans uvilje imod Det Frie Forskningsråd er tydelig. At beskære den frie forskning med en tredjedel er i mine øjne den helt forkerte vej at gå.
Der er dog en anden ting, der undrer mig, og som tydeligvis også optager flere andre for tiden…
Som bekendt har ministeren en erhvervs-Ph.D, som han har opnået i et samarbejde imellem Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum. Og hvad er så en Erhvervs-PhD? Det kan man læse på Innovationsfondens hjemmeside, men lad mig lige citere en del af beskrivelsen med mine egne fremhævelser:
En ErhvervsPhD er et erhvervsrettet forskningsprojekt og en ph.d.-uddannelse, der gennemføres i samarbejde mellem en privat virksomhed, en ErhvervsPhD-kandidat og et universitet. ErhvervsPhD-kandidaten er ansat i virksomheden og samtidig indskrevet på universitetet, og arbejder på det samme projekt begge steder. Kandidaten bruger al sin arbejdstid på projektet og uddannelsen, og deler arbejdstiden mellem virksomheden og universitetet. Projektets længde svarer til uddannelsens længde, som i Danmark er på tre år. Udenlandske ph.d.-uddannelser kan vare længere. ErhvervsPhD udgør sammen med ErhvervsPostdoc Innovationsfondens Erhvervsforskerprogram. Erhvervsforskerprogrammet har til formål at uddanne og udvikle forskertalenter til erhvervsforskere, der er specialiseret i at skabe vækst og beskæftigelse i Danmarks erhvervsliv gennem forskning, udvikling og innovation.
Ministeren har netop været i Deadline, hvor han blev udspurgt ganske habilt af Nynne Bjerre Christensen. Hun kom til slut ind på ministerens egen Ph.D, og hvordan den harmonerer med hans ønske om at begrænse den frie forskning og i stedet have et stærkere fokus på erhvervsrettet forskning. Ministeren svarede, at han jo netop havde en Erhvervs-PhD og argumenterede lidt vævende for, hvorfor hans projekt om Grundtvig var relevant for dansk erhvervsliv, men han sagde dog også, at hans Ph.D-projekt “ikke skaber kolde arbejdspladser ude i virksomhederne”.
Jeg er stor tilhænger af fri og bred forskning, og jeg skal på ingen måde gøre mig til dommer over Esben Lunde Larsens Ph.D-projekt, der ligger milevidt fra mit eget felt, men jeg sidder dog tilbage med en række spørgsmål:
- Grundtvigsk Forum er en forening, der så vidt jeg kan gennemskue har nogle indtægter fra noget forlagsdrift og udlejning af lokaler. Når man læser retningslinierne for en erhvervs-Ph.D, står der dog igen og igen, at det skal være en privat virksomhed. Hvordan kan man bruge en forening som Grundtvigsk Forum? Selv hvis de har lidt indtægter fra bøger og lokaleleje, er det så – om jeg så må sige – ånden i lovteksten?
- Målet med en erhvervs-Ph.D er at skabe vækst og beskæftigelse i erhvervslivet. Hvordan harmonere det med ministerens Ph.D, der jo med hans egne ord ikke havde det for øje?
- Hvordan kan ministeren forsvare, at han skærer i midlerne til den frie forskning og vil have mere erhvervsrettet forskning, når han så åbenlyst selv har brugt 5 år på at forske i et område, der har hans interesse men ingen reel relevans for erhvervslivet?
- Ifølge ministerens CV har Esben Lunde Larsen været 7 år om at opnå sin kandidatgrad og 5 år om at opnå sin Ph.D-grad. Ikke at jeg er stor fan af at tvinge alle folk hurtigt igennem systemet, men det bør bemærkes, at det samlet set burde have taget 8 år. Står der ikke i beskrivelsen af en erhvervs-Ph.D, at man skal arbejde fuld tid på projektet i 3 år?
Jeg synes, at der er en vis diskrepans, imellem hvad forskningsministeren synes, landets forskere skal gøre, og hvad han åbenbart mener, han selv skal gøre. Man undres.
Fint oplæg. Vi var en del der diskuterede det på Twitter den pågældende aften.
Han fremturede i øvrigt også med en besynderlig definition af forskningsfrihed.
Der bør til ovenstående nok tilføjes, at det tidligere var muligt at gennemføre en erhvervsPhD i samarbejde med en offentlig virksomhed. Den mulighed foreligger ikke i det seneste call fra Innovationsfonden: http://innovationsfonden.dk/da/soegemulighed/erhvervsphd-ordningen
Definitionen af, hvorvidt en virksomhed tilhører den offentlige eller den private sektor finder man i Innovationsfondens Retningslinjer for erhvervsPhD, afsnit 3: http://innovationsfonden.dk/sites/default/files/retningslinjer_for_erhvervsphd_14_09_2015.pdf
Men det er generelt svært at finde ud af, hvem der helt præcist har finansieret Ministerens PhD, og hvor deres midler kommer fra. Man må gå ud fra, at det er blevet undersøgt af de relevante instanser, da han søgte om at blive optaget som PhD-studerende.
Kære Carsten
Jeg antager selvfølgelig, at alt er gået efter bogen. At man tidligere kunne anvende både offentlige og private virksomheder som erhvervspartner (hvilket virker som en god idé – gad vide hvorfor det er blevet lavet om) ændrer ikke ved min undren: Grundtvigsk Forum er en forening, der tjener penge på lokaleleje og forlagsdrift. Hvad er det, der gør ministerens afhandling særligt erhvervsrelevant? Er denne slags forskning målet med Innovationsfonden? Det lyder mest som noget, der burde ligge under Det Frie Forskningsråd …
Mvh Stinus
For de interesserede: Lone Koefoed har på Ministerens Facebookside stillet en række af de samme spørgsmål, som rejses her på bloggen: https://www.facebook.com/esbenlundelarsen/posts/534592390027458 Man kan jo evt. gå ind og like hendes kommentar, hvis man mener, at Ministeren bør besvare disse spørgsmål.