Forskningsforsinkelse er nu en realitet

Nu er LHC projektet officielt forsinket. I foråret blev nogle magneter ødelagt under en test, og dette har ført til, at man nu har valgt at opgive de planlagte test-kørsler sidst på året.

Det har hele tiden været planen, at LHC først for alvor skulle op at køre til næste forår (2008), og da dette stadig forventes at kunne gøres, kan man selvfølgelig diskutere, om der er tale om en egentlig forsinkelse. Der er to ting at sige til det:

1: Som uheldet i foråret viste, så kan testkørsler føre til mange overraskelser. Det er jo derfor man har test-kørsler, for med så kompliceret udstyr kan man umuligt have forudset alt, og der er altid noget at justere på efter en test-kørsel. Så uden test-kørslen i december, må man forvente langt flere problemer, når der for alvor skal køres til foråret.

2: Når man så stædigt har holdt fast i kørslen til december (2007) skyldes det, at projektet i forvejen er meget forsinket. LHC’en var planlagt til at stå færdig i 2002, men på pga. økonomiske problemer (dette er et MEGET dyrt projekt) er projektet blevet udsat flere gange. På CERN har man ikke ønsket flere udsættelser – og med en test-kørsel til december, ville man kunne sige, at LHC’en var færdig i 2007. Nu bliver det 2008.

Der er ingen tvivl om, at dette er et nederlag for CERN og arbejdet med LHC’en.

Det er på den anden side urealistisk ikke at have forsinkelser, når man starter et så kompliceret og enestående projekt: En ring med en omkreds på 27 km, kølet ned til minus 271 grader celcius, hvor partikler skal suse rundt mere end 11.000 gange i sekundet. Det er ikke prøvet før.