Videnskabshistorier for børn: en ny romanserie om videnskabens historie

Gæsteindlæg: Mariastella Nervo er en senior producent af tværmediale-projekter og fundraiser indenfor “indie” underholdningsproduktion. I de sidste 15 år har hun arbejdet med forskellige medie-produktioner, men lige siden fødslen af hendes første datter for 10 år siden har hun skiftet fokus til meningsfulde børneprodukter. Maristella har en BA i Kunst og Medier fra Venedig Universitet og er cand.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet.

 

Videnskabshistorier for Børn er en illustreret romanserie for børn i alderen 7-11 år om videnskabens historie – om de vilde opdagelser, de skøre videnskabsfolk og om vores fantastiske univers – skrevet af Gertrude Kiel og illustreret af Gunvor Rasmussen.

Det var omkring to år siden, at Renée Jessen hørte en historie i radioen: En mor i USA var både temmelig imponeret og lidt jaloux på sin mands succes med at fortælle deres børn de mest vidunderlige godnat(videnskabs)historier (du kan finde den originale fortælling her). Kort tid efter talte Renée om det med forfatter Gertrude Kiel – og sådan kom Videnskabshistorier for børn bog-idéen til verden.

Renée og Gertrude startede projektet op, men det blev hurtigt klart, at det at skrive og producere sådan et ambitiøst projekt var en kostbar og krævende sag: Hvis man gerne vil formidle videnskabshistorier til børn i form af en roman, så skal der være styr på både fortællingen og de videnskabelige fakta – og de videnskabelige koncepter skal også gøres forståelige for børnene.

Det betyder, at forfatteren med omhu skal vælge den del af historien, hun vil fortælle om, samt de fantastiske personligheder som repræsenterer den bedst: Det kræver først og fremmest en eller flere faglige konsulenter samt en lang skriveproces og – fordi det er børn, vi skal gøre interesseret – spændende illustrationer til at underholde og forklare.

Efter mange mislykkede forsøg på at få støtte fra diverse fonde lykkedes det i oktober 2016 at få delvis støtte fra Statens Kunstfond, så vi endelig kunne begynde processen. Undervejs blev vi lidt skuffede og til tider demoraliserede af alle de afslag vi fik, især fra de instanser, vi troede ville være mest interesseret i et projekt, som har til mål at gøre verden lidt mere forståelig og interessant for den næste generation.

Et af vores mottoer er, at vi skal formidle videnskabsmagi til de unge, så de kan forstå, hvor vi kommer fra, og hvordan man kan undersøge verden videnskabeligt.

Vi er kommet langt siden oktober sidste år, og nu har vi Kickstarter-kampagnen, som vi beder folk bidrage til, så vi endelig kan trykke bogen.

Kampagnen har indtil nu været en utrolig succes – vi har nået vores oprindelige mål på tre dage. Vi har stadigvæk en uge – indtil 11. november – til at nå vores sidste “stretch goal” og få produceret lydbogen også.

Så kom og støt os på Kickstarter!

 

 

Seriens første bind handler om astronomi og ”den videnskabelige revolution”, som rundt regnet dækker perioden, fra Nikolaus Kopernikus udgav ”Om himmelsfærernes kredsbevægelser” i 1543 og frem til oplysningstiden.

Bogen er planlagt til at udkomme på forlaget Character Publishing til februar 2018.

Du kan kontakte os på Facebook: https://www.facebook.com/Videnskabshistorier/, på mail publishing@character.dk eller på telefon +45 27148423 (Renée Jessen).

 

Om forfatteren Gertrude Kiel

Gertrude Kiel er cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet. Hun har også en bachelor i Litteraturvidenskab og Moderne Kultur fra Københavns Universitet.

Om illustratoren: Gunvor Rasmussen

Gunvor Rasmussen er en norsk illustrator og forfatter fra Bergen. Hendes arbejde har været brugt i mange forskellige medier, og hun har illustreret den prisvindende bogserie “Nynorske forteljingar”.