Hvor mange point kan du få? Screendump fra Spillet Quantum Moves

Forsknings-kommunikations-prisen 2017: Gamificering og kvantefysik

Jacob Sherson. Jacob Sherson. Hvor har jeg hørt det navn før? Med et halvt øre og et enkelt øje følger jeg Go´Morgen Danmarks faste program. Jævnlige nyheder, noget om kost der mindsker gasudvikling i tarmen (eller prutter, som de kalder det), et sørgmodigt indslag om unge etnisk-udseende kvinders udfordringer på gaden, og så kommer det. Kvantefysiker og spil siges i samme sætning, og så ved jeg hvem de snakker om.

For et par år siden drog jeg landets gymnasier rundt som en del af Det Rullende Universitet. Jeg snakkede om tis, og om at nakke pandaerne, men det er en helt anden snak. Hver gang vi var afsted, deltog en forsker med et fælles foredrag for hele gymnasiet, og Jacobs præsentation af konceptet med at gamificere forskningen gjorde indtryk, især fordi tanken om at lave noget så seriøst som kvantefysikforskning om til et simpelt mobilspil var ret interessant, især set i lyset af at det forskningsmæssigt faktisk giver mening.

Quantum Moves

Det gameplay de viste frem i fjernsynet i morges var noget mere lækkert, og færdigt i designet, end den version han i sin tid startede med at præsentere, men konceptet er det samme.

Et lille spil på mobilen, hvor man med fingeren skal flytte en bølge med skvulp i, fra et område til et andet. Prøv det, det meget intuitivt og svært at forklare. Man scorer point og kan sammenligne sig med andre. For hver gang man spiller bliver man lidt bedre til at ramme rigtigt. Og for hver gang man spiller bliver forskerne lidt klogere på kantemekanismens bevægelser og udfordringer. Win Win. Bogstaveligt talt.

Forskningskommunikationsprisen 2017

Mandag d. 24 april fik Jacob tildelt Forskningskommunikationsprisen 2017, og det var i den forbindelse de havde inviteret ham i studiet. Og det er ikke uden grund at det er netop denne pris han får. Han har tidligere trukket overskrifter både herhjemme og i udlandet da han i 2016 udgav et studie om sit kvantefysikcomputerspil, hvor han bl.a. viser at mennesker (især hvis der er tale om mange mennesker) er bedre end computere når det gælder om at flytte hurtigt og sikkert rundt på atomer. Det er netop dette du gør i spillet. Samtidig får vi taget hul på en snært af hvad kvantefysik handler om.

Prøv det selv!

Hvis du selv vil prøve krafter med spillet, og måske slå min highscore, så kan det spilles her, eller du kan søge på Quantum Moves på iphone og på Andriod smartphones.