Festival della Scienza og Danmark

Jeg er kommet tilbage fra Italien, hvor jeg har været nede at holde fysikshows på Festival della Scienza i Genova. Festivalen virker ret stor, den varer ca. to uger og det er femte gang den løber af stablen. Festivalen var spredt ud over hele byen og det var let at finde ud af, hvor man skulle gå ind henne, hvis man tilfældigvis rendte rundt i byen. Der var store bannere over alt i byen og et tykt program.

[billede på vej]

Det at sprede aktiviteterne ud over hele byen har både fordele og ulemper. For publikum er det helt sikkert meget lækkert, at de bare kan dukke op på et tilfældigt tidspunkt. Det er sikkert også nemmere at finde et egnet sted, når man kun skal forholde sig til ét sted til en bestemt aktivitet. Til gengæld er nogle af aktiviteterne placeret langt fra bymidten, hvad de helt sikkert må lide under publikumsmæssigt. På festivalens hjemmeside kunne skoleklasser booke sig ind på visse aktiviteter (bl.a. The Human Chain aka. Fysikshow Aarhus – min aktivitet 🙂 ) hvilket næsten virkede. Eller det gjorde det sådan set, men det ville have være noget nemmere for os, hvis vi havde fået det rigtige at vide om bookingen på forhånd. 😉

Denne italienske naturvidenskabsfestival er ganske synlig i bybilledet, og jeg kan ikke tro andet end, at det næsten må smitte af på folkets interesse i naturvidenskab. Jeg gad nok vide om det danske naturvidenskabsfestival har lige så stor gennemslagskraft i befolkningen.

Den danske naturvidenskabsfestival består af mindre arrangementer over hele landet, fx. på folkeskoler. Disse arrangementer kommer som regel kun eleverne på den pågældende skole til gode og måske deres forældre, men det er jo også fint nok. Festivalen skønner at man har haft fat i ca. 100.000 elever vha. af arrangementerne.

Et af arrangementer var et masseeksperiment, hvor der skulle foretages målinger antallet af bakterier i drikkevand. Et andet var Natur i Teltet på Rådhuspladsen (afvikles i løbet af festugen i Århus uge 35, i København uge 39) og derudover var der foredrag o.l.

At have en festival er en god ting, synes jeg, men jeg kan næsten ikke lade være med at spørge mig selv, om det nu også er nødvendigt at sætte lige netop uge 39 af til det. Når arrangementet alligevel er så decentraliseret, ville det da være meget nemmere for den enkelte arrangør selv at bestemme, hvornår arrangementet skal ligge? Jeg ville da meget hellere have festivalforår i stedet for efterår, for der er der i forvejen så travlt på skolerne. Eller måske bare naturvidenskabstema spredt ud over hele året, så kunne man lave nogle fede arrangementet lige når det passede én. Dansk Naturvidenskabformidling (som står bag den danske festival) kunne så bidrage med ekspertbistand og PR-hjælp og så ville vi måske allesammen løbende blive bedre til at lave fede naturvidenskabsformidlende arrangementer – og til sidst ville vi ikke lave andet hele tiden og så ville alt være perfekt!

Naturvidenskab til folket!