Word og Excel blev opfundet i Danmark

Ja okay, overskriften er nok lidt overdrevet, men der er faktisk lidt om det. I februar skrev jeg om, hvordan mange kendte programmeringssprog er udviklede af danskere, men også Windowsprogrammerne Word og Excel har faktisk en perifær duft af Danmark.

I en artikel på Århus Stiftstidende kan man i dag læse om verdens 33. største lystyacht “Skat“, der har lagt til ved kongeskibet Dannebrogs sædvanlige kajplads i Århus. Yachten ejes af den ungarsk-fødte amerikaner Charles Simonyi, som har tjent en formue i firmaet Microsoft, hvor han blandt andet har været ansvarlig for udviklingen af netop Word og Excel. Inden han kom til Microsoft, arbejdede han i 1960erne (som teenager) halvandet år på Regnecentralen!

Simonyi holder i dag jævnligt ferie i Danmark, og når han er i København parkeres yachten ved Amaliehaven uden for Amalienborg. Han forsøger også at lære det danske sprog, men ellers er han netop begyndt at træne til en tur til den internationale rumstation ISS, som han regner med at besøge i 2007 som verdens femte private rumturist.

Enkelte århusianere har for øvrigt følt sig stødte over, at Simonyis yacht sejler under skattelyet Cayman Islands’ flag – og samtidig er døbt “Skat“!