https://commons.wikimedia.org/wiki/File:USGS_K%C4%ABlauea_multimediaFile-1955.jpg

Kom nærmere på vulkanernes verden

I december fik hele verden et lysende klart indblik i, hvor farlige og utilregnelige vulkaner kan være, da en pludselig eksplosion på vulkanøen Whakaari (White Island) i New Zealand dræbte 19 og sårede 28.

Hvad lavede en flok turister dog så tæt på en aktiv vulkan?

Tjah, vulkaner er jo bare lige så spændende, som de er farlige. Jeg har selv været tæt på en af verdens mest aktive vulkaner, Kīlauea på Hawaii. Det beskrev jeg i indlægget “På første række til vulkangudindens pragtforestilling” i 2018.

Skjoldvulkanerne på Hawaii er generelt ikke så eksplosive som man så det med stratovulkanen i New Zealand. Geologer taler ligefrem om “Hawaiian eruptions” som noget særligt, så det er måske ikke så mærkeligt, at vulkanturisme er så stort i den amerikanske stillehavsstat.

Vulkanerne er stærkt overvåget af forskere, og enhver aktivitet medfører øjeblikkeligt begrænsninger for, hvor turister kan færdes. Personligt var jeg på intet tidspunkt bekymret for at befinde mig i området.

Hvor de aktive vulkaner på Hawaii ligger i en nationalpark, er Whakaari i New Zealand en privatejet ø, og på trods advarsler om stigende aktivitet fortsatte lokale turistbåde med at besøge øen.

Et nødshelter blev fløjet ud til øen i 2016, men med den pludselighed eksplosionen i december kom med, har det nok ikke haft nogen betydning.

Nå, dette indlæg handler i virkeligheden ikke om New Zealand, men er bare et gen-visit til det store vulkanudbrud i 2018.

For selv om jeg forsøgte at dække det med mit føromtalte blogindlæg, så har USA’s agentur for geologiske undersøgelser (USGS) for nylig lavet en fantastisk side, der kaldes et “geonarrativ”, og som på en virkelig flot måde formidler, hvad der skete i maj 2018, da Hawaiis “rolige” vulkan pludselig begyndte at spy lava ud midt i et villakvarter, hvor omkring 700 huse blev ødelagt:

Kīlauea 2018 – lower East Rift Zone eruption and summit-collapse events