På første række til vulkangudindens pragtforestilling

I en rejseberetning på Facebook skrev jeg i februar, at jeg boede lige ved siden af en af Hawaiis aktive vulkaner, Hualālai, som godt nok ikke har været i udbud siden 1801, men at den med min sædvanlige rejsehistorik nok gik i udbrud inden ugens udgang.

Der skulle dog gå godt 60 dage fra dén udtalelse, og vi skulle også 60 km længere mod sydøst, før der skete noget voldsomt på Hawaii.

Hawaii Volcanoes National Park

Jeg må indrømme, at af naturvidenskaberne er det nok geologi, der interesserer mig mindst, hvilket nok også antydes af det relativt lave antal af artikler om emnet, vi har publiceret her på bloggen siden 2006.

I februar havde jeg dog mulighed for at besøge Hawaii, der som bekendt er en øgruppe af vulkansk oprindelse, og hvor selve Hawaii Island (også kendt som Big Island, fordi… kan du gætte det…? det er den største af øerne!) har en yderst aktiv vulkan: Kīlauea.

Og så er det pludselig svært ikke at blive en lille smule begejstret for de kræfter, der gemmer sig under jorden.

Big Island er i virkeligheden opbygget af 5 vulkaner, hvoraf flere er aktive, men især Kīlauea er særlig aktiv, og i hawaiiansk mytologi er vulkanens Halemaumau-krater kendt som ildgudinden Peles hjem. Det nuværende udbrud har været igang siden 3. januar 1983!

Det var bl.a. Halemaumau-krateret beliggende i Hawaii Volcanoes National Park, jeg besøgte en dag i februar, og når man besøger en aktiv vulkan, ved man aldrig helt, hvad man får at se. Første stop i nationalparken bør da også være i besøgscenteret, hvor man kan få en opdateret status over, hvad man kan se lige netop nu.

Vulkanen er måske mest interessant om aftenen, hvor den glødende lava får aftenhimlen til at lyse op, så dagen kan f.eks. gå med at køre rundt og se underjordiske lavarør, utallige kratere, gamle lavaflows og områder der damper lystigt for lige at minde om, at man kører i et aktivt vulkanområde.

Her er et af mine egne billeder af vulkanen taget fra Jaggar-museet, hvorfra man har den bedste udsigt over krateret. Den dag i februar, var lavastanden særlig høj, og vi kunne se lava sprøjte op over kraterkanten:

 

Eksplosivt udbrud

Et par måneder efter mit besøg begyndte Madame Pele og Kīlauea for alvor at vise tænder. Allerede fra marts måned viste geologiske målinger, at trykket steg i de underjordiske magmakamre:

og fra 21. april begyndte lavaen at flyde ud over kanten på Halemaumau-krateret. Den 30. april kollapsede en af områdets store keglevulkaner, hvilket blev fulgt at et usædvanligt stort antal jordskælv over mange dage.

Den 3. maj blev det så for alvor varmt. Leilani Estates er en mindre bebyggelse med omkring 1.500 indbyggere beliggende 40 km øst for hovedkrateret, og denne dag begyndte jorden at slå revner, hvorefter glødende lava sprøjtede op af jorden.

Udbruddet er fortsat og endda intensiveret, og i skrivende stund er 23 revner dukket op. I første omgang løb lavaen ikke mange meter fra revnerne, men senere har lavaen skiftet karakter til en mere hurtigflydende variant, der fosser gennem byen og ned til havet. Over 80 bygninger er på nuværende tidspunkt ødelagt.

Lavastanden i Halemaumau-krateret er samtidig sunket over 300 meter, og siden har krateret foretaget eksplosive udbrud af røg og aske i en højde op mod 10 km. Billedet her viser Halemaumau den 17. maj efter en sådan eksplosion taget fra Jaggar-museet, hvor jeg stod i februar:

 

Min vulkan

Når man lige har besøgt området, følger man naturligvis denne aktivitet med særlig opmærksomhed, og jeg har da også omtalt Kīlauea som “min vulkan”.

Læringsmæssigt betyder det en del, for føler man først ejerskab og interesse for begivenheden, står den intellektuelle dør vidt åben for ny viden. Jeg har da også de sidste mange uger lært mange nye ting om vulkaner, f.eks.:

  • Vog: Ordet er en sammentrækning af “volcano” og “fog”, altså vulkantåge. Det er slags smog, der opstår, når vulkanen spyer aske og diverse gasser (især svovldioxid) op i luften.
  • Laze: Sammentrækning af “lava” og “haze” og er den tåge, der opstår, når varm lava flyder ud i havet. Jeg har altid bare tænkt på det som damp, men der er i virkeligheden tale om en farlig blanding af damp, saltsyre og glaspartikler. Ekstra Bladet øjnede en lækker overskrift: Ny trussel fra vulkan: Livsfarlig syresky med glasskår
  • Fontæner og bomber: Lava findes i mange former og med mange egenskaber, og der er også forskel på, hvordan det kommer op af jorden. Det kan flyde lige så langsomt, men der kommer også utallige optagelser fra Hawaii, der viser gigantiske lavafontæner, der sprøjter 100 meter op i luften. Kun én person er blevet skadet under udbruddet, og det var en mand, der stod på sin veranda, hvor han blev ramt af en hurtig “lava-bombe”, der knuste hans underben.
  • Metan: Der tales mest om svovldioxid i de gasser, der kommer fra vulkanen, men den genererer åbenbart også metan i takt med, at vegetationen brænder. Metanen ses tydeligst om natten, hvor den brænder med en flot blå farve.
  • Hvorfor hulen bygger man hus på en aktiv vulkan? Det har jeg ikke kunnet finde svar på i mediernes dækning, men jeg kan læse på Wikipedia, at 22 % af byens befolkning i år 2000 levede under fattigdomsgrænsen. Så mon ikke der primært er tale om et flot og fascinerende område med meget lave huspriser?

Udbruddet fortsætter, og der er ingen tegn på, at det er ved at stilne af. Se selv de vilde billeder fra denne uge: