Kan maling virkelig rådne?

Jeg lærte noget nyt idag.

Der blev lige koblet to nervebaner sammen i min hjerne. Et motorvejsspor hvor min viden om mikroorganismer suser afsted, og så en lille stille grusvej hvor min viden om handymanarbejde tøffer rolig fremad.

Sammenkoblingen blev ikke gjort nemmere af at det åbenbart er almindelig viden for alle andre.

Vi står midt i en tømt klubhus (dykkerklub), der er dækket op med pap på gulvet, plastic på bordet og malertape langs panelerne. Vi er klar til at male. Men, da den nye bøtte med  hvid vægmaling åbnes, spreder der sig en stank af væltet winogradskysøjle. En meget stor winogradskysøjle.

Det lugter af rådne æg, en lugt man også kan møde på stranden hvis man graver dybt nok til sit sandslot. Bøtten bliver med største naturlighed fra de andre lukket og sat til bytning hos forhandleren. Heldigvis havde vi rigeligt med maling, så i kan tro at vores klubhus er blevet fint.

Jeg var dog mystificeret, for mig er maling noget der står i gamle bøtter bagerst i den gamle lade. De kan skille, de kan størkne, de kan ændre farve, de kan alt muligt kemisk. Men rådne? Decideret rådne?

Alle mikroorganismer skal bruge vand, noget at spise og nogen (f.eks alger) skal bruge sollys. Så langt er jeg med, men jeg har brug for hjælp til at komme dybere!

Er der en læser der kan hjælpe med at klarlægge hvilken slags bakterier der kan være tale om? Og uddybe hvordan processen er?

Kender du andre overraskende steder der findes bakterier?

Byd ind i kommentarfeltet herunder, og hjælp en undrer!

3 tanker om “Kan maling virkelig rådne?”

 1. Kunne man forestille sig en pseudomonas af en slags? De har det med at spise “mærkelige” ting – også sådan noget som champoo fx

 2. Lad os da endelig have malerhjerne en søndag aften!
  Sådan som jeg har forstået det er der en række bakterier og svampe der lever i malingen – om det er de samme der er i malerbøtten og uden for malerbøtten aner jeg ikke. Af bakterier der nedbryder maling nævnes i en artikel:
  Bacillus brevis, B. polymyxa, B. laterosporus, Lactobacillus gasseri, L. brevis, Esherichia coli and Proteus mirabilis.

  Af svampe nævnes: Aspergillus niger, A. flavus and
  Penicillium citrinum.

  Det må være de skyldige!

  Hvad der præcist nedbrydes og hvilke ting der skaber den milde duft af rådne æg tror jeg er ret avanceret, men har ikke lige dykket ned i det.

  Link til artikel: http://www.jeb.co.in/journal_issues/200909_sep09_supp/paper_11.pdf

  Kan være den kan give nogle inspiration til videre læsning om malerbøttens forunderlige verden 🙂

 3. Tusind tak til alles input! Det er sjovt så almindeligt kendt det er i malerkredse, men så ukendt det er i biolog kredse.

Der er lukket for kommentarer.