Ny forfatter på ScienceBlog

Jacob JohannsenSå har vi igen fåen en ny deltager i ScienceBlogs forfatterpanel. Jacob Johannsen er specialestuderende ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, men ud over datalogi interesserer han sig for al anden naturvidenskab, videnskabshistorie og videnskabsteori.

Velkommen til!

5 tanker om “Ny forfatter på ScienceBlog”

 1. Velkommen herfra også Jacob!

  Du som datalog med interesse i videnskabshistorie (eller andre kyndige) har måske en god forklaring på denne her:

  Når det i naturvidenskabssammenhæng hedder en datalog, en biolog, en geolog, en kryptolog, en metrolog. Hvorfor hedder en, der kender til verdensrummet så ikke en astrolog? Men derimod en astronom?

  Vh Torben

  Se også disse:

  Klaus’ indlæg 1/2 2008:
  https://www.scienceblog.dk/2008/02/01/k%c3%a6mpebr%c3%b8ler-fra-ritzau/

  GoogleFight – Pyha: http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=astronom&word2=astrolog

 2. @Torben:

  Tjah, min viden om videnskabsteori siger mig, at det ikke giver mening. Har du overvejet at stille spørgsmålet til en, der ved noget om videnskabspraksis? 🙂

  Men hvis en astrolog er en, der kan spå i ting, som en astronom ved noget om, så er en økolog vel en, som kan spå i ting, som en økonom ved noget om…? 🙂

 3. Det er rent historisk. Før den videnskabelige metode begyndte at tage form, var astrologi en anerkendt videnskab, som blev anvendt på universitetet. Hvor astrologerne forsøgte at forudsige fremtiden ved hjælp af stjernerne, arbejdede man i astronomien (nomi=”navngivelse”) med at kortlægge stjernehimlen og planetbanerne, og det var der mere videnskabelig substans i.

  Men hvis der var retfærdighed til i verden, skulle den videnskabelige disciplin da helt sikkert have “logi”-endelsen.

 4. Tak Rasmus,
  Det var noget i den stil jeg også kunne slutte af følgende side:
  http://da.wikipedia.org/wiki/Astrologi
  Tilsvarende historie for alkymi/kemi.

  Jacob:
  Sjovt er det med det danske ord økologi – det har i dag en bismag af noget “alternativt” og biodynamisk. Men faktisk er det en gammel diciplin i biologien (ECOLOGY) grundlagt af en dansker ved navn Warming:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ecology#Disciplines_of_ecology
  http://da.wikipedia.org/wiki/Eugen_Warming

  Linket til økonomi er oftest, at de teorier (fx afledte teorier af Darwins), der er udvilket i biologien, finder solid anvendelse i økonomiske teorier.
  Vh Torben

Der er lukket for kommentarer.