Fysik kun for sjov

Når jeg hver dag cykler til arbejde kører jeg under en motorvejsbro. Normaltvis er der meget larm og støj, men en gang imellem er der tilfældigvis ikke nogen biler, og alt er stille. En sådan dag kom jeg cyklende bag ved en anden person, som pludselig til min store overraskelse med høj stemme råbte: “Hvad drikker møller” og tilbage kom det flotteste og tydeligste ekko! Den mand har fra nu af min dybeste respekt – det er da alt for cool at lege med ekkoer sådan en hel almindelig morgen på vej til arbejde!

Lige siden den dag har jeg hver dag ønsket, at jeg turde gøre det samme, men genertheden er kommet over mig hver gang, så det er indtil nu kun blevet til en smule fløjten, men det lyder nu faktisk også meget godt…

Men nu er spørgsmål så; hvilke små forsøg laver du, kun for sjov? Kan du ikke se et stykke åbent vand, uden at slå smut, eller skal du altid lige puste i flasken mens du drikker, så du kan høre tonen ændrer sig, eller kan du måske ikke se et McDonaldssugerør, uden at bygge en lille fløjte? Fortæl os om din helt egen lille leg med fysik (eller måske et andet fag?) som vi andre kan kopiere og gøre hverdan lidt sjovere!

4 tanker om “Fysik kun for sjov”

 1. Jeg kan ikke lade være med at forme små ting ud af modellérvoks, når først jeg får fat på det… Sidst lavede jeg en lilla fisk og en gul banan.

 2. Hmmmm…. Da jeg læste indlægget tænkte jeg, at jeg da hurtigt kunne lave en lang liste, men selv efter lang tids tænkning kunne jeg ikke lige komme på noget. (det kommer nok)

  Jeg bruger dog fysikken og generelt naturvidenskabelige metoder rigtig meget i dagligdagen. Det kan være termodynamiske overvejelser om vinteren, hvor min lejlighed ofte bliver ret kold. Hvordan varmer man bedst lejligheden op, og hvordan opdager og isolerer man kuldebroer, etc.

  Det kan også være, når jeg laver mad:

  https://www.scienceblog.dk/2006/05/29/kald-mig-bare-b%c3%b8fkongen/

  og det kan være når jeg cykler, hvor jeg gerne udforsker effekten af at lægge sig bag en forankørende cykelrytter for at spare energi. Desværre er der ikke så mange cyklister i midtbyen, som kører så hurtigt som mig 🙂

  På det seneste har jeg være optaget af at analysere, hvordan man vælger den hurtigste kø i supermarkedet…

  —Klaus

 3. Uh, det var et godt spørgsmål.

  Jeg har tit pustet i en ølflaske for at høre hvilken lyd der kommer ud, og jeg råber/synger også når jeg kører igennem en tunnel – dog ikke når der er andre mennesker derinde. Det er jeg alligevel for genert til.

  Ligesom Celia kan jeg godt lide at bygge modellervoksfigurer, men det er ikke så tit jeg får fat i rigtig modellervoks. I stedet laver jeg nogle gange små dyr og andre figurer af smeltet stearin. Og så har jeg foldet ufattelig mange traner af alt fra ugeblade til øletiketter. Men det tæller vel ikke rigtig som fysik…

  Derimod kan jeg godt lide at lægge mærke til og prøve at forklare sjove fysikfænomener i hverdagen. Det kan være en vandflaske, der bliver trykket helt sammen, når den kommer fra en varm sauna ud i kold luft – eller når man kommer ned med et fly, hvor der har været undertryk i kabinen. Eller at glassene skøjter hen over bordet, når de kommer op fra den varme opvaskebalje.

  Og så leder jeg altid efter regnbuen, når jeg opdager at solen bryder frem på en regnvåd dag – og jeg finder den også ret ofte. Senest i går, da jeg kørte rundt om Brabrandsøen.

  – Kristine

Der er lukket for kommentarer.