Komet varsler forandringer på ScienceBlog!

Allerførst vil jeg meget gerne ønske Klaus tillykke med 1.års fødselsdagen af ScienceBlog.dk og takke meget for invitationen til at komme og skrive her, jeg håber ikke han kommer til at fortryde den idé lige med det samme.

Jeg arbejder selv indenfor astronomiens verden som ligesom de fleste andre discipliner af naturvidenskaben efterhånden er blevet ret kompliceret affære og kan være svær at formidle i detaljerne.Kometen McNaught og VLT

Heldigvis har astronomi dog den fordel at der som biprodukt af de videnskabelige målinger kan laves utroligt flotte billeder af universet omkring os, og der går da heller ikke en uge hvor medierne ikke viser mindst én af disse imponerende optagelser lavet af observatorierne her på jorden eller i rummet.

De fine farvebilleder bruges ikke selv til at forske med. De er en kombination af flere forholdsvis kedelige videnskablige gråtone optagelser som på snedig vis kombineres og farves. Nu skal det helst ikke lyde som om billederne udelukkende er noget der produceres for reklamens skyld – “eye-candy” illustrationerne bruges gerne af astronomerne, f.eks når de tilsvarende forskningsresultater skal præsenteres og de udsmykker da også i stor stil gangene og computerskærmene her på ESO.

At forskerne skam er glade for de flotte motiver var tydeligt for mig i starten af året, da der gik der en del emails rundt på organisationens interne netværk med utrolige billeder af kometen McNaught som medarbejdere havde været ude at lave i deres fritid mens mens kometen var synlig fra Europa, og senere da den kunne ses fra Chile hvor de store teleskoper står. Billederne er siden blevet samlet på en webside og der blev også udsendt en pressemeddelelse med flere fotografier.

Man kan selvfølgeligt gå og more sig lidt over at professionelle astronomer og videnskabelige medarbejdere på nogen af verdens kraftigste teleskoper stiller sig op med deres kamerastativer, digitalkameraer og små amatørteleskoper alene med det formål at tage pæne fotografier af en komet, men det viser jo blot at de har bevaret den begejstring og glæde vi nok alle føler når vi ser naturen udfolde sig i al sin pragt omkring os. Videnskabsfolk er i høj grad motiveret af naturens undre og trækkes af dens mystik.

Overskriften? Nå ja, den betyder jo nok bare at jeg heller ikke er immun overfor de flotte billeder og nok kommer til at poste et link til et ekstra pænt et fra tid til anden.

En tanke om “Komet varsler forandringer på ScienceBlog!”

  1. Hej Jonas.

    Velkommen til.

    Ja, astronomer har en formidlingsmæssig fordel med de flotte billeder. Man behøver dog ikke at ty til et kamera. Jeg har været med til at fremvise solpletter, Månens kratere og Saturns ringe i et lille teleskop, og alene den slags syn kan få mange til at gispe.

    —Klaus

Der er lukket for kommentarer.