Flyopfyldningsvidenskab

Når man stiger på et fly, oplever man stort set altid, at man kommer til at stå i kø, før man kan komme ned til sin egen plads. Passagerne foran skal jo lige have deres håndbagage på plads, før de kan sætte sig ned, og den slags tager tid. For flyselskaberne er det ensbetydende med penge, for jo mere tid et fly kan spare på jorden, des flere flyvninger kan flyet foretage. Og desuden vil passagerne blive mindre gnavne af ventetid og køer. Nu er opfyldning af fly blevet til en videnskab.

Allerede i december havde tidsskriftet Nature en artikel om det amerikanske flyselskab Southwest, der lader folk gå ombord i flyet i vilkårlig rækkefølge, hvor de så selv kan vælge deres sæde. Denne boardingmetode er faktisk hurtigere, end den hvor man beder folk, der skal sidde bagerst, boarde først, så dem midt i flyet, og til sidst dem der sidder forrest.

Emnet er åbenbart blevet interessant for statistiskere, og forskellige selskaber arbejder med deres egne – vidt forskellige – boardingmetoder. Læs hele historien hos Wired.com. Tak til SciGuy for historien.