Politikere vil forbyde nanoprodukter

Som beskrevet her på bloggen i april har man i Tyskland for første gang nogensinde tilbagekaldt et nanoteknologisk produkt fra markedet, da flere forbrugere havde oplevet helbredsmæssige problemer i forbindelse med brug af produktet. I fredagens udgave af Nyhedsmagasinet Ingeniøren tog avisen sagen op med forsideoverskriften “Forskere frygter for nanoprodukters giftighed“, hvilket har ført til skarpe reaktioner fra politikere på Christiansborg.

Sagen er, at den nuværende kemikalielovgivning ikke er gearet til at indeholde de nye nanoprodukter. Når de aktive partikler bliver mindre, forøges det samlede overfladeareal for en given mængde af stoffet, og dermed bliver stoffet mere reaktivt. “Et gram af et bestemt kemisk stof har en langt større overflade som nanopartikler end i almindelig form. Derfor kan den toksikologiske viden, som kemiloven er baseret på, ikke bruges til at deklarere produkter med nanopartikler i“, siger nanoDTUs koordinator lektor Anders Baun til Ingeniøren.

Reaktionerne kom hurtigt fra Folketingets miljøpolitiske ordførere. Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Enhedslisten og De Radikale vil have miljøministeren til at kræve nanoprodukterne væk fra det danske marked, indtil der er klarhed over de sundhedsmæssige konsekvenser af dem.

Update (25. maj 2006): Det tyder på, at det tyske produkt, der forårsagede luftvejsgener, ikke indeholdt nanopartikler. Læs mere her.