VQ: Mediekamp om naturvidenskaben

Det er kun et par måneder siden, TV2 lancerede deres naturvidenskabelige underholdningsquiz “Er du rigtig klog?“, som beskrevet her på bloggen. Nu følger DR efter med en ny videnskabsquiz kaldet VQ.

Som på TV2 skal to deltagere konkurrere med hinanden i hvert program. De to deltagere har haft nogle særlige oplevelser, der knytter sig til de emner, der tages op, men de ikke eksperter. I quizzen får de dels spørgsmål, der har med deres ”speciale” at gøre og dels nogle almene spørgsmål. I den afsluttende finalerunde skal de udføre et praktisk eksperiment, og den, der vinder, får sine point fordoblet og ganget med ti, som så udbetales i danske kroner.

Vært på programmet er cand.scient. og ph.d.-studerende Peter Hald, der er kendt fra Kemishowet i Århus. Peter Hald har tidligere skrevet et gæsteindlæg her på ScienceBlog.dk om “showformidling” af naturvidenskab, og om programmet siger han: “Jeg vil godt gøre op med den irriterende fordom om, at så snart du gør noget grundigt, så er det kedeligt. Naturvidenskab er alt andet end kedeligt.

Med VQ kommer der dermed endnu et naturvidenskabeligt program i bedste sendetid, og det manglede da bare. Det ser ud til, at TV stationerne endelig er begyndt at konkurrere på andet end passiv underholdning, og at de har indset, at naturvidenskab faktisk er spændende og underholdende.

Programmet er foreløbigt planlagt til at køre de næste syv uger. Første program sendes på torsdag klokken 20.30.