Er I rigtig kloge, TV2!?

TV2 lancerede i sidste uge en ny TV-quiz i bedste sendetid. Tirsdag aften klokken 20 sender de programmet “Er du rigtig klog?“, hvor kendte danskere skal konkurrere om at gætte udfaldet af naturvidenskabelige eksperimenter. I første program skulle Bubber og Andrea Elisabeth Rudolph blandt andet vise, om de kendte det klassiske vandraket-forsøg, og i går kunne Peter Mygind og Iben Hjejle demonstrere, at de vidste, hvordan man slukker en oliebrand.

Forsøgene er faktisk fint tilrettelagte, og TV2 er ikke bange for at lave store og spektakulære forsøg. Desuden må man tage hatten af for Lasse Rimmer, der præsenterer forsøgene virkelig godt og med humor. Der er dog enkelte af forsøgene, hvor svarene er alt for oplagte. For eksempel narrede man ikke gårsdagens deltagere i “fakir-spørgsmålet” om, hvordan en sømmåtte bedst afbøder faldet for en vandmelon. Det er selvfølgelig den måtte, der har flest mulige søm, hvilken man helt intuitivt kunne se på sømmåtterne. Det skal dog også siges, at det bestemt ikke er helt let at finde på forsøg, hvor niveauet passer eksakt til ikke-naturvidenskabsfolk – altså udfordrende uden at blive for simpelt.

Uanset om man kan lide programmet eller ej (og det er der uenighed om på det tilhørende debatforum på TV2.dk), så synes jeg, TV2 skal have ros for at sætte naturvidenskab på landsdækkende primetime TV. Men det var sandelig også på tide! TV2 har tidligere satset primært på overtro i programmerne “Åndernes Magt” og “Den Sjette Sans“, men langt om længe vedkender de sig et ansvar for at udbrede interessen for naturvidenskaben i samfundet – hele grundlaget for landets teknologiske udvikling – i stedet for at modarbejde dette.

Jo vist, TV2 har da også vist demonstrationsforsøg i børneTV søndag morgen, men ellers har Danmarks Radio været dominerende på området. I gamle dage så vi “Vitek” med Egon Schmidt, og i dag kan man se “NØRD” på DR1 og “Viden Om” på DR2.

Det, TV2 nu har gjort, er at placere naturvidenskaben i bedste sendetid. Og det var på tide.  I Norge har man længe sendt videnskabsprogrammet “Schrödingers Kat” hver torsdag aften, men i Danmark har vi gemt videnskaben af vejen. Det bliver spændende at følge programmets udvikling. Naturvidenskabelige demonstrationsforsøg har altid fascineret folk, og det er den slags, der skaber debat over kaffepausen næste dag på arbejde.

Nu mangler vi bare, at TV2 endelig indfører et ugentligt forsøg i Morgen-TV. Det har man længe brugt på TV i USA, og med stor succes. Se for eksempel hvordan Steve Spangler og Mats Selen laver sjove forsøg i hver deres morgenprogram. Lad os få noget lignende i Danmark, TV2!

(Så du ikke programmet på TV2, så kan det ses på TV2 Sputnik over nettet.)

En tanke om “Er I rigtig kloge, TV2!?”

  1. Har man børn, er man med sikkerhed indlagt til “Nørd” og “lillenørd”.

    Lad os endelig se noget mere naturvidenskab i dummeren, det har været sørgeligt overset!

Der er lukket for kommentarer.