Dansker modtager datalogiens Nobelpris

Som den første dansker nogensinde tildeles Peter Naur, professor emeritus ved Københavns Universitet, ACM’s Turing Award, der som regel også omtales som “datalogiens Nobelpris“.

Prisen, der har været uddelt siden 1966, er datalogiens højeste udmærkelse, og den uddeles en gang om året til personer, der har ydet et afgørende og varigt bidrag til området. Den ledsages af et beløb på 100.000 dollar, som er skænket af Intel. Prisen vil blive overrakt ved ACM’s prisbanket den 20. maj i San Francisco.

Peter Naur fået prisen for “grundlæggende bidrag til udformningen af programmeringssprog og definitionen af Algol 60, til udformningen af oversættere og til det kreative og praktiske arbejde med programmering“. Den nu 77-årige Naur blev i 1969 den første professor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, og hans arbejde har betydet en revolution indenfor programmering og er afgørende for den måde arbejdet med computere foregår på i dag.

Historien kan læses på Københavns Universitets hjemmeside.