Hån og latterliggørelse i videnskabens navn

Debatten om mæslinger og vaccination raser både her og i udlandet. Videnskabsfolk har valgt at imødegå tvivlerne (“anti-vaxxers” kaldes de i USA) med masser af information og saglige argumenter, som det for eksempel også har været tilfældet her på Scienceblog.

På sociale medier raser dog en anden krig. Her forsøger mange sig i stedet med sjove vittighedstegninger, der ofte ligefrem håner og latterliggør de forældre, som ikke vaccinerer deres børn.

Er den strategi i orden? Kom gerne med din mening i kommentarfeltet.

Her bringer vi et lille udsnit af de tegninger og billeder, der florerer på nettet i øjeblikket (klik på billederne for at forstørre):

May 6, 201410342751_1029752053712472_2845597094239698528_nvirusestumblr_nj87vx4bow1qbq86qo1_500the-anti-vaccine-epidemic16226_10152672735398869_4496002155152146472_n1-2D7g4LKBI3yQhMaeVd2qbA1babyvaccinated_zps2bb64042

 

3 tanker om “Hån og latterliggørelse i videnskabens navn”

 1. Det kommer an på hvad man vil opnå. Hvis ens mål rent faktisk er at få folk til ændre mening, er det nok ikke den bedste fremgangsmåde. Her duer det heller ikke blot at henvise til videnskaben og fortælle folk hvorfor de tager fejl. Det vil sandsynligvis bare få folk til at stå endnu mere stejlt.

  Der skal med andre ord nok helt andre boller på suppen. Vi skal nok lære af anti-vaxxer-bevægelsens metoder og simpelthen tale til folks følelser. Vi skal have hjerteskærende historier om babyer med mæslinger ud. Eller også skal vi bare vente på at en epidemi kommer og minder folk om, hvorfor vi egentlig startede med at vaccinere mod mæslinger 😉

 2. Som erklæret tilhænger af vaccinationer har jeg som udgangspunkt svært at forstå modpartens store modstand mod ideen om at sikre sig imod sygdomme.

  Og for min skyld kan folk offentliggøre alle de mærkværdige tegninger, vittigheder og mærkværdigheder som de vil (det er noget med det der ytringsfrihed) men i den her debat vil jeg selv holde mig til den faktuelle oplysning. Derefter handler det om at stille anti-vaccinations tilhængerne alle de ubehagelige spørgsmål og kræve et svar.

  * vil du fortryde din handling, hvis de bare får permanente skader efter f.eks. mæslinger som du kunne have forhindret med en vaccination.
  * hvorfor ønsker du at udsætte andre for en helbredsmæssig risiko de ikke har bedt om
  * går du ind for at vi stopper alle vaccinationsprogrammer verden over da det samme jo må gælder børn i andre lande selvom de med sikkerhed vil dø af det eller f.eks. blive invalideret af polio
  * hvis du har døtre vil du så aktivt forhindre dem i at modtage vaccine mod livmoderhalskræft

  Jeg mangler svar på disse spørgsmål og mange flere.

Der er lukket for kommentarer.