Alle børn mangler et mikroskop!

På mit køkkenbord kan man finde en orange skål fyldt med en ret beset ganske underlig samling af døde insekter og andet mere eller mindre ulækkert kryb. Dette skyldes ikke en underlig form for madlavning, men er en samling omhyggeligt opbygget af ungerne siden de fik foræret et mikroskop af deres bedsteforældre i foråret.  Det viser sig nemlig, at det at have et mikroskop til rådighed er fantastisk motiverende for at samle alle mulige prøver til senere analyse.

Selve mikroskopet er et BioLux NV og er købt i en rodebunke i en tysk dagligvareforretning til en pris langt under hvad der står på hemmesiden, men er alligevel ganske avanceret. Der er mulighed for at prøve mange af de aspekter man også kommer til at møde senere i livet når man får adgang til langt dyrere mikroskoper. Instrumentet kommer med to forskellige øjestykker og tre forskellige linser hvilket alt i alt giver seks forskellige forstørrelser som desværre kun kan vælges i trin. Fokus justeres ved at flytte prøven op og ned i forhold til linsen og prøven kan oplyses både nedefra og oppefra eller begge dele.  Desuden medfølger et lille xy-bord til at flytte prøven. Derved har man alt i alt utroligt mange frihedsgrader og der er virkelig gode muligheder for at sidde i lang tid og prøve at få et godt billede ud af en prøve. Mine børn er henholdsvis 3½ og 5½ og i hvert fald den store er helt med på at sidde og eksperimentere med at finde et flot billede.

 IMG_20141021_112003

Det viser sig dog at selve mikroskopet ikke er specielt afgørende, det vigtige er, at man med et mikroskop i huset pludselig kan undersøge sin omverden og det bliver derfor et middel og ikke et mål.  Hurtigt lærer børnene, at selv meget små ting kan indeholde en hel verden af overraskelser, hvis man bare kigger godt nok efter, og der går derfor ikke lang tid inden de kommer rendende med alverdens dyr og dimser og vil have dem undersøgt grundigt i mikroskopet. Selvom man jo let kan finde billeder af næsten alt på internettet er der en utrolig tilfredsstillelse i selv at finde et insekt og finde ud af hvordan det ser ud.

2014-10-11-141505_crop

Det ene øje på en mariehøne, i forgrunden anes lidt af kæberne.

Som man ser på billedet er hverken dybdeskarphed eller opløsningsevne særlig imponerende forhold til professionelle mikroskoper, og som voksen sidder man hele tiden og ærgrer sig over, at man ikke lige kan komme lidt tættere på eller få fokus på et lidt større område, men virkeligheden er jo, at om så man havde købt et mikroskop for det meste af sin årsløn, ville man sidde med nøjagtigt den samme fornemmelse, bare ved en lidt større forstørrelse. Men et instrument i denne prisklasse har en fantastisk høj tilgængelighed  og det giver altså mange point hos ungerne.

Så hvis du vil have et forslag til julegaven i år: Køb et mikroskop.

2 tanker om “Alle børn mangler et mikroskop!”

 1. Og for dem der netop har fået årets julegave ide, så kan der købes mikroskoper her:

  http://www.juniorgrej.dk/default.asp?mode=ecommerce&action=Search&Do=Search&page=

  http://www.kikkert-teleskophuset.dk/category/boerne-mikroskoper-128/

  http://www.legeakademiet.dk/pl/Kategorier-Leget%C3%B8jskategorier-Kemis%C3%A6t-mikroskop_64615.aspx?gclid=COmR4fW_z8ECFeIGcwodSToAyQ

  Jeg mener også at Naturhistorisk Museum i Århus har haft dem i deres museumsbutik.

  Men pas nu på med at købe det for billigt/dårligt, det må gerne være simpelt, men det skal være en ordenlig kvalitet, ellers holder det ikke længe, og så mister man hurtigt interessen.

  1. Og hvis man lige er lidt fingerfærdig, kan man faktisk i de fleste mikroskoper, tage billeder med en iphone elle anden smartphone ned igennem linsen. Jeg husker et billede en studiekammerat og jeg fik af en af de brændende hår fra en brændenælde, hvor man kan se lillaprikker som gift der vandrede rundt. Prøv også at google “bjørnedyr”, det giver også stof til en god skattejagt i div. tagrender og vandpytter,

Der er lukket for kommentarer.