Kørekort til droneflyvning?

Føreløse droner bliver mere og mere udbredte, og ikke kun til at dræbe terrorister i fjerne ørkenområder.

Der eksperimenteres med drone-levering af pizza og fadøl, og i weekenden havde min egen arbejdsplads, Aarhus Universitetshospital, besøg af en drone, der optog billeder til en dokumentar for Danmarks Radio. I fremtiden sætter kun fantasien grænser; måske vil vagtlægen foretage akutlevering af medicin eller hjertestarter, og måske vil politiet foretage overvågning eller trafikkontrol med droner.

Som nedenstående video viser, er droner dog ikke ufarligt legetøj:

I Danmark har vi allerede skrappe
regler
for droneflyving, omend de langt fra er kendt og/eller respekteret af alle droneejere. F.eks. skal afstanden til bymæssig bebyggelse og større offentlig vej være mindst 150 meter, og man må ikke overflyve områder, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft.

I USA, hvor man for nylig har oplevet et drone-relateret dødsfald, begynder man nu at tale om kørekort til droneflyvning.

Er det mon vejen frem?

Jeg kan godt frygte, at man bremser en teknologisk udvikling ved straks at forbyde brugen af teknologien, der hvor den kan gavne, nemlig hvor der er mange mennesker. Vi har airbags i biler – kan det være svært at lave en sikkerhedsanordning, der får droner til at slukke og udløse en faldskærm, når de kommer ud af kontrol? Måske kan de endda udstyres med kollisionssensorer?

Hvad siger I?

Kørekort… forbud… nye sikkerhedsanordninger… en kombination…

Hvad er fremtiden for droneflyvning?

 

[Først publiceret på Seiersen Science]