Kæmpebrøler fra Ritzau

Ritzau lavede i dag den ultimative brøler: astronomi blev forvekslet med astrologi!

Både BT og Ekstra Bladet citerer Ritzau: “Meldingerne om et meteornedslag nær Kerteminde har skabt stor interesse fra amatørastrologer“. Og længere nede fortælles det, at Anton Norup Sørensen – som arbejder på Niels Bohr Instituttet – kommer fra Astrologisk Institut!

Hvor er det bare dårlig journalistik. Få ting er (lige bortset fra navnene) så fjerne fra hinanden som astrologi og astronomi.

Skal man optages på journalisthøjskolen, skal man bestå en prøve, der viser, at man har en bred, almen viden. Det er svært at definere, hvad der skal betragtes som almen viden, og som naturvidenskabsfolk kommer vi nok ikke langt, når vi foreslår Newtons Love, grundlæggende forståelse af gensplejsning, forståelse af det periodiske system samt forskellen på bakterier og vira som noget, der er almen viden… men forskellen på astronomi og astrologi bør altså betragtes som almen viden!

3 tanker om “Kæmpebrøler fra Ritzau”

 1. Faktisk vil jeg mene, at det er vigtigere at en journalist ved hvad forskellen er på astronomi og astrologi, end at vedkommende f.eks. ved om Venus er nærmere Solen end Jorden er!

  At kunne skelne mellem videnskab og ikke-videnskab er vigtigere end at have check på detaljerne i en bestemt videnskab, også det der ellers med rette kan regnes for almen viden.

  Forskellige problematikker i den seneste tid gør dette tydeligere, synes jeg. Først og fremmest diskussionen om “Intelligent Design” og religions-debatten mere generelt.

  Måske der kunne være grund til at revurdere selve begrebet “almen viden” i den forbindelse?

 2. Eller måske burde man revurdere, hvad det vil sige at være journalist. Eller måske bare lukke den tåbelige skole, hvor de bliver udannet.

 3. Wou wou wou, det er en pinlig fejl, og så er det vel heller ikke værre?

  Det er måske liiiiiige lovlig i overkanten, at kalde det for en misforståelse af, hvad der er videnskab, og hvad der ikke er.

  Skriv i stedet en mail til journalisten/redaktionen og få det rettet.

  Og ja, luk journalistuddannelsen. Det giver nemlig meget bedre journalister 😉

  // Lars — der selv er journalist, men godt kender forskel på astronomi og astrologi

Der er lukket for kommentarer.