Britisk Budget Blodbad

Stigende omkostninger i britiske prestige-forskingsprojekter fører til at Storbritannien nu laver kraftige nedskæringer i mange internationale fysik og astronomiprojekter. www.diamond.ac.uk - aerial photo - july 2006
Især den flotte nye Diamond Synchotron som ses på billedet her får skylden for et hul på 80 millioner pund (804 millioner Kr) i budgettet af Science and Technology Facilities Council (STFC).
En tidligere lukning af en ældre synchotron kunne have dæmmet op for noget af skaden, men det blev blokeret af en minister der var bange for at arbejdspladser ville forsvinde fra hans lokalområde. STFC får heller ingen extra penge fra regeringen, der effektivt har sænket forskningsbudgettet, så nu bliver der nu skåret ned over hele linjen.

Blandt andet ser det ud til at britiske astronomer mister adgang til at observere den nordlige nattehimmel når det britiske engagement i Gemini observatoriet bliver stoppet. Endvidere vil magnetosfæreforskning ved polarcirklen blive reduceret til næsten ingenting og European Synchrotron Radiation Facility i Grenoble få det svært når hverken briterne eller tyskerne vil være med til at betale for dens modernisering.

Her er en side der samler informationer om denne forskningsbudget-krise. Som de antyder i deres banner i toppen er der en vis ironi i at Storbritannien skærer så kraftigt i astronomi-midlerne lige  før det  Internationale Astronomiår i 2009. Selvfølgeligt er der et mere grundlæggende problem her: Hvordan kan man finde på at ødelægge forskning på et sådant niveau når man samtidigt går og frygter en ny økonomisk recession?