Placebo

Ny forskning viser, at ellers virkningsløs salve kan give smertedæmpning hos testpersoner, der udsættes for brændende smerte. Det er den gode gamle placeboeffekt, der er i spil, men det interessante er, at forsøget har påvist, at testpersonernes hjerner rent faktisk udskilte smertelindrende stoffer.

Placeboeffekten er altså ikke rent psykologisk. Hjernen bilder sig ikke bare ind, at det ikke gør ondt. Der er tale om en egentlig biokemisk reaktion.

2 tanker om “Placebo”

  1. Ja, du har ret, det fremgår måske ikke lige så tydeligt. Hjernens aktivitet er naturligvis også biokemisk (og biofysisk).

    Det, jeg mener, er, at i den ene situation vil hjernen modtage et smertesignal, som den så internt i hjernen vælger at ignorere. I den anden situation frigives et smertelindrende stof, som formindsker selve smertesignalet til hjernen. I den ene situation virker placeboeffekten kun i hjernen, og i den anden virker den på selve smerteområdet.

    Det vigtigste ved opdagelsen er vel sådan set, at man nu kan knytte en målbar størrelse til placeboeffekten, og det må et eller andet sted være et stærkt værktøj for forskere, der forsøger at forstå effekten bedre.

    —Klaus

Der er lukket for kommentarer.