Urimelig hetz mod Powerpoint

Et australsk forskningsprojekt har fundet ud af, at det er langt sværere at forstå et budskab, hvis man hører og læser ordene samtidig, og derfor får folk meget mindre ud af at lytte til én, der læser sin Powerpoint-præsentation højt, end hvis vedkommende bare talte frit fra leveren.

Det er jo sådan set meget interessant fra et didaktisk synspunkt, men historien bliver desværre fordrejet i medierne, så det virker som om, det er selve Powerpoint-programmet der er den onde. I mediernes overskrifter er det for eksempel blevet til: “Forsker: Powerpoint har været en katastrofe“. Og det er jo en vildledende overskrift! Forskningsprojektet beskriver anvendelsen af programmet, ikke selve programmet. Man kan jo lave lige så dårlige præsentationer, hvis man skriver sine pointer på en gammeldags transparent, som så oplæses for publikum.

Mere interessant er det, at de samme forskere også har konkluderet, at elever lærer bedre, hvis de præsenteres for allerede løste opgaver, end hvis de selv løser opgaverne! Desværre skriver artiklen ikke noget om, hvilken alder forsøgspersonerne havde. Der er som bekendt stor forskel på, hvordan børn, teenagere og voksne indlærer nyt, men mon ikke de australske resultater er meget interessante for de mange naturfagsdidaktikere, der efterhånden dukker op i Danmark?

PS. Hvis du vil lave en god Powerpoint-præsentation, skal du ifølge australierne kun vise billeder, grafer og diagrammer, som du så fortæller om. Lad være med at skrive nogen tekst på dine slides! Held og lykke.

En tanke om “Urimelig hetz mod Powerpoint”

  1. Selv om ord som katastrofe naturligsvis er en grov overdrivelse, er der ingen tvivl om, at det er en fejl at plastre slide efter slide til med tekst og derefter læse den op for den stakkels publikum.

    Jeg har netop oplevet et par forelæsninger af den type, og det er ganske enkelt dræbende for lysten til at høre efter. En god slide indeholder overskrifter, punch-lines og figurer og så er det ellers foredragsholderens opgave at få det hele til at hænge sammen. Ellers havde det været bedre, om han eller hun havde skrevet en artikel.

Der er lukket for kommentarer.