Global opvarmning – nu på Mars!

Mens debatten forsat kører omkring årsager og konsekvenser af den opvarmning vi i øjeblikket ser på jorden, har andre forskere rettet blikket længere ud i solsystemet.

Her har man som bekendt i mange år udforsket mars i efterhånden meget stor detalje og det har længe været kendt at temperaturen på den røde planet har været stigende. Faktisk 0,65 grader siden Viking-sonden ankom til planeten i 1976.

Mekanismen for denne opvarmning har ikke været forstået før nu, hvor et hold forskere via en model af marsatmosfæren har fundet frem til, at stigningen skyldes, at støvstorme langsomt har ændret farven af planeten. Mars er simpelthen blevet en smule mørkere og derfor optager den en større del af det sollys, den modtager. Forskerne mener i øvrigt også at kunne vise, at dette skaber et positivt feedback, hvor den forøgede temperatur øger mængden af vind, som derved yderligere gør planeten mørkere og derved eskalerer hele processen.

Og hvad betyder alt dette nu for vores egen situation? Den viser i hvertfald, at klimaforandringer kan være ganske alvorlige, netop fordi de kan have denne selvforstærkende effekt, et fænomen som jo også kendes fra istiderne på jorden.

Omvendt lærer vi også, at hele planeter altså sagtens kan skifte temperatur, uden at der har været indblanding fra intelligent liv. Dette sætter med andre ord fokus på et af de emner, som jeg personligt mener ikke bliver belyst nok i den nuværende debat; alle er enige om, at temperaturen stiger, men der er er ikke enighed om, at det entydigt skulle være CO2, som forårsager denne effekt.

En tanke om “Global opvarmning – nu på Mars!”

  1. hej jeg ved ikke så meget om den globale opvarmning. men jeg kunne deriomod, godt tænke mig, at få lidt enformation , om det

Der er lukket for kommentarer.