Døve kyllinger findes ikke…

… og det er faktisk en ret vigtig erkendelse! Når mennesker udsættes for støj i længere tid eller meget høje lyde, knækker de små hår i ørerne, som giver os evnen til at kunne høre. Hårerne vokser ikke ud igen, så hvis de først er knækket, er der ikke mere at gøre.

Og dog… Det viser sig nemlig, at fugle har en evne til at få hårerne i ørerne til at vokse ud igen, og det arbejder en tysk forsker ansat på Stanford University, Stefan Heller, på at udnytte. Fuglenes knækkede hår gendannes fra stamceller, men denne evne er gået tabt hos mennesket.

Hvis man nu kunne finde ud af, hvordan fuglene forestod denne regenerering af hårene, kunne man måske udnytte denne viden til at få døve mennesker til at høre igen – i øjeblikket arbejdes der på, at få døve mus til at genvinde hørelsen.

Og skulle det kunne lade sig gøre at få døve mus til at høre igen, er man ikke ret langt fra at lave forsøg med døve børn. Det ville da være ret fantastisk, hvis man bare kunne lave et par øredråber med stamceller og hørelse i!

Historien blev bragt på Politiken.dk 18. februar.

3 tanker om “Døve kyllinger findes ikke…”

  1. Vil lige gøre opmærksom på at størstedelen af medfødte hørenedsættelser ikke er årsaget af manglende/degenererede hårceller i høresneglen; derimod har hårcellerne nedsat funktion i cellernes natrium-kalium-pumpe-system, der gør at cellerne ikke kan eller er dårlige til at overføre elektriske impulser til hørenerven. Jeg har fundet en ‘gammel’ artikel (2004), der beskriver dette:
    Stem Cells and Gene Therapy.
    Selvfølgelig er øredråber med stamceller og hørelse en noget mere elegant løsning end så mange andre ting, men cochlear implantater giver faktisk en ret god hørelse.

  2. @Pål
    Jeg er sikker på, at du ved meget mere end mig om medfødte hørenedsættelser, men nu handler indlægget jo om høreskader, dvs. normal høresans der forsvinder fordi øret udsættes for støj. Hos mennesker vil sådan en høreskade være permanent, men for kyllinger forholder det sig åbenbart omvendt. Det interessante er her, om man kan få kyllingernes evne til at regenerere høreceller til også at gælde for mennesker ved at aflure hvordan disse kyllingers ører er indrettet. Og det er det Stefan Heller fra Stanford er i gang med.

Der er lukket for kommentarer.