Kagematematik

Hvordan skærer man en kage ud på den mest retfærdige måde? Mange bruger “jeg skærer, du vælger“-metoden, hvor den ene person deler kagen i to stykker af cirka 50 % størrelse, hvorefter den anden person får lov at vælge sit stykke først. Nu har tre matematikere udviklet en ny og mere retfærdig metode til at dele kage (eller en hvilken som helst anden delbar vare).

Metoden bygger på, at de to personer kan have forskellige præferencer med hensyn til glasur, kagecreme, syltetøj og hvad man ellers kan finde i en kage. De to personer fortæller om deres præferencer til en dommer, der så beregner det optimale sted at dele kagen. Andre matematikere er dog ikke enige i, at den nævnte metode er den bedste.

Læs historien på abc.net.au eller se selve artiklen i Notices of the American Mathematical Society.