Danmarks dyreste kok

Molekylær gastronomi er den seneste trend inden for naturvidenskaben, og nu har Forskningsrådet for Teknologi og Produktion bevilget 7 millioner kroner til et stort gastronomisk forskningsprojekt.

Forskerne vil afdække, hvordan professionelle gourmetkokke tilbereder deres mad, og hvad der sker med madens fysik og kemi, når den krydres, langtidssteges, simrer eller bulderkoger. De vil også systematisk undersøge spisesituationen, smagsoplevelsen og mæthedsfornemmelsen og på den baggrund skabe et systematisk grundlag for, at man kan tilberede retter, der byder på nye smagsoplevelser.

Ifølge pressemeddelelsen er det første gang, videnskaben går så omfattende til værks, når det gælder forskning i sammenhængen mellem madlavning og smagsoplevelse, og sigtet med projektet er ambitiøst: Det skal styrke dansk fødevareindustris konkurrenceevne ved at inspirere til nye og mere velsmagende produkter. Det skal også lære os at lave sundere og mere mættende mad derhjemme. Endelig skal det bringe danske restauranter helt i front, når det gælder om at tilbyde sunde og velsmagende retter.

Læs mere på hjemmesiden for Forsknings- og Innovationsstyrelsen.