Og så var der 12

Som vi allerede vidste, ser det ud til, at Pluto forbliver en planet, men der er noget helt andet spændende nyt fra IAU mødet i Prag: Solsystemet får en dobbelt-planet!

Den nye definition af en planet medfører, at også Plutos nuværende måne Charon skal betegnes planet. Dermed bliver Pluto/Charon til en dobbelt-planet. Charon er nemlig lidt over halvt så stor som Pluto, og dermed kredser de to objekter om et fælles tyngdepunkt, der ligger i rummet mellem dem. Og det passer ikke til en måne, hvor tyngdepunktet skal ligge under overfladen på moderplaneten.

Det er første gang, en planet i vort eget Solsystem defineres som et dobbeltsystem. Derudover er Solsystemet blevet udvidet med asteroiden Ceres, der ligger mellem Mars og Jupiter. Ceres er den største kendte asteroide, og det gør den altså nu til en planet. Endelig har man tilføjet et nyt objekt opdaget i 2005. Objektet er længere fra Solen end Pluto, til gengæld er det lidt større end Pluto. Dermed er vi oppe på 12 planeter i Solsystemet.

Læs mange flere detaljer hos Bad Astronomer.

Update (24. august 2006): Sådan skulle det altså ikke gå. Se det endelige resultat af afstemningen her.