Atomkraft-debatten kører igen

På onsdag er det 20 år siden, en voldsom ulykke på atomkraftværket Tjernobyl spredte en radioaktiv sky over store dele af Europa. Debatten om atomkraften kører videre, og nu har en af Greenpeaces stiftere skiftet mening om den kontroversielle energikilde.

I november måned nævnte Storbritanniens Tony Blair, at nye atomkraftværker skal være med til at imødekomme fremtidens energibehov. Blairs udmelding er blot én af mange stemmer, der giver nyt håb til vestlige kernekrafttilhængere. Og generelt ser det da også ud til, at det offentliges holdning til sagen bevæger i en positiv retning. Blandt andet har modemagasinet Elle nævnt atomkraft på deres top-ti over “cool, new things” for året 2006!

I atomkraftens barndom blev teknologien markedsført som noget nyt og sikkert, men uheldene på Three Mile Island og Tjernobyl ændrede fuldstændigt den opfattelse. Tiden læger dog alle sår, og i dag omhandler mediernes tophistorier klimaet, drivhuseffekten og global opvarmning. Med Kyotoaftalen er fokus for alvor kommet på mængderne af CO2, der slippes ud i atmosfæren, og netop derfor er den CO2-neutrale atomenergi ved at få en renæssance.

Ifølge en artikel i Washington Post fra sidste søndag har en af Greenpeaces medstiftere, Patrick Moore, fuldstændigt ændret sit syn på atomkraft:

“In the early 1970s when I helped found Greenpeace, I believed that nuclear energy was synonymous with nuclear holocaust, as did most of my compatriots. That’s the conviction that inspired Greenpeace’s first voyage up the spectacular rocky northwest coast to protest the testing of U.S. hydrogen bombs in Alaska’s Aleutian Islands. Thirty years on, my views have changed, and the rest of the environmental movement needs to update its views, too, because nuclear energy may just be the energy source that can save our planet from another possible disaster: catastrophic climate change.”

På den anden side af fronten bliver der dog stadig kæmpet. I anledning af denne uges Tjernobyl-jubilæum har 10 forhenværende miljøministre fra Belgien, Hviderusland, Italien, Ukraine, Tjekkiet, Rusland, Danmark (Svend Auken), Finland, Frankrig og Storbritannien ifølge Ingeniøren sendt et åbent brev til FN’s Atomenergiagentur, IAEA. Ministrene er utilfredse med IAEAs dobbeltrolle, hvor man dels forsøger at hindre brug af atomvåben og samtidigt arbejde for en fredelig udnyttelse af atomkraften.

I brevet står der blandt andet:

“Den nuværende iranske atomkrise, som rejser alvorlige bekymring i det internationale samfund, er en advarsel i rette tid om IAEA’s modsætningsfyldte opgave; en opgave, hvor IAEA ikke har kunnet forhindre “den fredelige udnyttelse” af atomkraft i at blive til produktion af atomvåben i lande som Pakistan, Nordkorea og Indien”

Jo, atomkraft-debatten er skam langt fra død.