Svensk-amerikansk ubådskrig

I Stillehavet foregår i disse måneder en interessant militær øvelse. Den store amerikanske flåde har siden 18. juli 2005 jagtet en lille, svensk ubåd, som indtil nu har formået at holde sig skjult.

Den svenske ubåd HMS Gotland er en højteknologisk ubåd, der indtrådte i det svenske forsvar i 1996. Dele af ubådens komplicerede udstyr er bygget af danske Terma. Ud over to normale dieselmotorer, har ubåden to lydisolerede Stirlingmotorer, der er designede således, at ubåden kan holde sig længere tid under vandet samt sejle meget mere lydløst end en almindelig ubåd. Motoren, der bruger en blanding af flydende ilt og dieselbrændstof, gør, at ubåden kan sejle to uger under vandet med en hastighed af 5 knob uden at skulle op og indtage luft. Gotland er den første ubåd i verden, der er udrustet med denne Stirling “air-independent propulsion” (AIP) motor.

Øvelsen har længe været aftalt mellem USA og Sverige, og mens USA øver sig i at opspore fjendtlige ubåde, lærer svenskerne at gemme sig, samtidig med at skibstrafikken overvåges.

Læs historien på Politiken, hos news.navy.mil eller Navytimes.com. Læs om HMS Gotland på Naval-Technology.com.