Total solformørkelse i morgen

Så er det morgen, der er total solformørkelse! Sådan har det lydt hele dagen i medierne, men ak, Solen dækkes kun omkring 27 procent i Danmark, og det er der faktisk ikke meget ved. For at gøre det endnu værre kan vi forvente tæt skydække!

Nej, skal man virkelig nyde en solformørkelse, skal man faktisk ned til selve den smalle totalitetszone, der i morgendagens tilfælde vil gå gennem lande som Nigeria, Libyen, Ægypten og Tyrkiet. At opleve Solen kun delvist dækket gennem et svejseglas eller et par solførmørkelsesbriller er absolut intet imod at stå ansigt til ansigt med en fuldstændigt overdækket solskive!

På nettet kan man finde utallige beskrivelser af folks første møde med en total solformørkelse. Læs for eksempel denne beretning:

What an incredible sight! The most impressive natural phenomenon in the world, accompanied by hoots of joy and gasps of shear astonishment at the wonder of it all. No-one could fail to be moved deeply by such an experience.

Eller denne:

My first solar eclipse. It was truly spectacular! Even after all the preparation from the eclipse experts in our group, I wasn’t prepared for what I saw. … I was amazed by the colors – the bright pink prominences and the white, white light of the corona. What a blessing to witness such awe-inspiring natural wonders! It’s comforting that there are still things better than the best special effects.

Man skal dog heller ikke undervurdere den delvise formørkelse herhjemme. Formørkelsen er nemlig en oplagt mulighed for at trænge igennem medierne og til at lave åbne, astronomiske forevisninger, hvor man får mulighed for at fortælle om astronomi og naturvidenskab til offentligheden.

Ifølge Tycho Brahe Planetariets hjemmeside afholdes der i morgen offentlige forevisinger af solformørkelsen følgende steder:

 • Tycho Brahe Planetarium, København
 • Rundetaarn, København
 • Greve Gymnasium, Greve
 • Montebelloobservatoriet, Helsingør
 • Kroppedal, Taastrup
 • Iselingeskolen, Vordingborg
 • Novrup kirkegård, Esbjerg Ø
 • Steno Museet, Århus
 • Orion Planetarium, Jels
 • Samsø Observatorium, Ballen
 • Urania Observatoriet, Aalborg