Naturvidenskaben under pres i USA

Nyhedsmagasinet Ingeniøren havde i fredags en yderst tankevækkende leder skrevet af Arne R. Steinmark. Lederen beskriver, hvordan naturvidenskaben er på retur hos verdens teknologisk førende supermagt USA. En opinionsundersøgelse foretaget blandt 2.000 amerikanere gav rystende resultater.

I USA raser i disse år en stor debat om livets opståen, evolutionsteori og “intelligent design”, og netop disse emner indgår naturligvis i undersøgelsen. Hele 42 procent mente, at livet på Jorden har eksisteret i sin nuværende form gennem alle tider!

10 procent havde ingen holdning til spørgsmålet, mens 48 procent mente, at livet har udviklet sig over tid. Af denne sidste gruppe svarede kun 26 procent ja til, at livet er udviklet gennem naturlig udvælgelse, og af disse føler næsten en tredjedel sig usikre på, om svaret nu også er rigtigt. Gruppen, der troede på Intelligent Design og kreationisme, følte sig derimod meget mere overbeviste om, at de havde ret.

Jo, naturvidenskaben er skam hårdt presset i USA, og de første tegn på en lignende bevægelse har vist sig i Danmark. Spørgsmålet er, om den får lige så meget medvind som i USA. Tager man de kulturelle og religiøse forskelle mellem USA og Danmark i betragtning, må svaret nok være nej – men man kan frygte det værste!