EU diskuterer etik

Ifølge en pressemeddelelse fra Videnskabsministeret diskuterer man i EU i øjeblikket den etiske dimension af EU’s 7. rammeprogram til støtte af europæisk forskning:

Ministerrådet debatterede mandag en mere etisk dimension af EU’s 7. rammeprogram for støtte til europæisk forskning: Om EU kan finansiere forskning, der sker ved anvendelse af stamceller. En sådan anvendelse åbner nemlig helt nye muligheder i bekæmpelsen af eksempelvis Alzheimers og Parkinsons.

– Debatten i dag viste, at EU-landene ikke er enige i dette spørgsmål. Fra dansk side ser vi gerne en løsning, som ligger tæt på de danske regler – men der er flere lande, der har en langt mere restriktiv holdning til anvendelsen af stamceller. Der er en risiko for, at reglerne i de mest restriktive lande kommer til at sætte standarden for det europæiske samarbejde. Det skal vi undgå, siger Helge Sander.

På et kommende møde vil formandskabet fremsætte et forslag til kompromis, hvor de etiske grænser respekteres, uden at EU dog afskærer sig fra en udvikling, der kan føre til bedre behandlingstilbud i fremtiden.