Et stærkt brand i ny form

Pernille Vils AxelsenGæsteindlæg: I sidste uge skrev jeg her på ScienceBlog.dk om Dansk Naturvidenskabsfestival. I dette andet gæsteindlæg på siden fortæller projektleder Pernille Vils Axelsen fra Dansk Naturvidenskabsformidling, hvorfor man relancerer festivalen. Pernille, der er daglig ansvarlig for festivalen, fortæller også, hvad meningen er med Store Naturfagsdag.

Dansk Naturvidenskabsfestival har været afholdt som en national begivenhed fire gange med stor succes. Hidtil har festivalen været en begivenhed med aktiviteter for den brede befolkning.

Med et ønske om at gøre festivalen mere skarp samt at få flere skoler med, gennemgik festivalen i sensommeren 2005 en forvandling: Nu får Danmark en naturvidenskabsfestival, hvor det drejer sig om festivalaktiviteter for børn og unge. Formålet er ikke at gøre festivalen mindre – men at gøre det lettere at være med. Det håber vi sker, nu hvor målgruppen er blevet mere præcis.

Vi håber, at mange flere vil være med til at skabe begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge! Festivalen afholdes nu hvert år, hvilket skal medvirke til, at erfaringerne ikke går i glemmebogen inden næste festival står for døren. I forbindelse med fornyelsen var det fristende også at ændre festivalens lange navn, men festivalen har et stærkt brand: Den er kendt både i forsknings- og skolemiljøer – derfor: Dansk Naturvidenskabsfestival forever!

Årets festivaltema er Jorden Rundt. Det er vores håb, at mange skoler og arrangører har lyst til at bruge temaet, men det er ikke et krav. Formålet med festivaltemaet er at skabe større synergi mellem de forskellige aktiviteter, som børn og unge bliver præsenteret for – ligesom det skaber synergi med en af de helt store formidlingsaktiviteter i efteråret: Galathea 3 ekspeditionen. Det er vores erfaring, at temaet er med til at sætte aktiviteter og tanker i gang på de enkelte skoler og blandt arrangører. Temaet bliver dog nødt til at have en meget generel karakter, da festivalen skal være åben for alle som har lyst til at formidle naturvidenskab til børn og unge.

Fredag i festivalugen er udråbt til Store Naturfagsdag. Store Naturfagsdag er tænkt som finalen på en uge med naturvidenskabelige aktiviteter. Det kan være dagen, hvor elever viser, hvad de har arbejdet med i ugens løb. Eller dagen hvor der arrangeres en stor naturvidenskabelig markedsplads på byens torv, hvor formidlere af naturvidenskab mødes med byens skoler. Men et er vores intentioner – festivalens form gør, at alle kan gribe bolden og bruge Naturvidenskabsfestivalen – og Store Naturfagsdag – til det, der passer bedst ind i de aktuelle rammer og ønsker.

Den nyligt udsendte pressemeddelse blev sendt til landets medier for at gøre opmærksom på relanceringen af Dansk Naturvidenskabsfestival. Det er vores vurdering, at der ikke var plads til budskabet om Store Naturfagsdag, og at dette budskab ikke er relevant for pressen, men for de deltagende skoler og gymnasier.