Fossett sætter non-stop rekord

Den 61-årige amerikanske eventyrer Steve Fossett har her til aften sat ny rekord for den længste non-stop flyvning nogensinde. Fossett startede i onsdags fra rumfærgens landingsbane ved Kennedy Rumcenteret i Florida i det eksperimentelle letvægtsfly Virgin Atlantic Global Flyer.

På turen oplevede Fossett blandt andet en kollision med fugle under starten, tab af brændstof samt en kraftig turbulens, der fik ham til at tage en faldskærm på. Fossett måtte lande for godt en time siden i lufthavnen i Bournemouth i England efter problemer med en generator, men da havde han allerede sat længderekorden på sin ca. 80 timers flyvning. Den eksakte distance er endnu ikke kendt, men der er ingen tvivl om, at Fossett har slået rekorden fra 1986, hvor piloterne Dick Rutan og Jeana Yeager i flyet ”Voyager” blev de første til at flyve Jorden rundt uden stop. I 2005 blev Fossett den første til at flyve alene rundt om Jorden non-stop, og i dag har han så sat ny distance-rekord.

Det er dejligt at se, at der stadig gøres spektakulære forsøg på at bryde luftfartsrekorder, men man kan ikke lade være med at spekulere på, hvilke rekorder der kæmpes om blot 10 år ude i fremtiden. Vi har allerede set det første private rumfly, SpaceShipOne, og luftfartsseskabet Virgin Airlines har præsenteret afdelingen Virgin Galactic, der inden for ganske få år som de første forventes at markedsføre rumturisme. Privat rumfart er lige om hjørnet.

Update (11. februar 2006): Den officielle rekord kom til at hedde 42.460 km på 76 timer og 45 minutter.