Studstrupværket

I tirsdags havde jeg fornøjelsen af at være på studiebesøg på Studstrupværket lige uden for Århus. Jeg havde håbet, at jeg ville få at vide, hvordan man egentlig laver strøm derude, men desværre så vi kun på den del af værket, hvor man brænder kul og halm af og varmer vand op, så det bliver til damp. Ved at føre dampen ind i en turbine, får man turbinens aksel til at dreje rundt ligesom ved en vindmølle. Og det er så denne drejen rundt, man udnytter i de tilkoblede generatorer. Men det hørte vi jo altså desværre ikke mere om, så næste gang må jeg hellere tage på generatorfabrik, så jeg kan få hele historien med om, hvordan man egentlig laver strøm.

Til gengæld var der mulighed for at stille relevante spørgsmål til vores foredragsholder, og sådan et syntes jeg, at jeg var i besiddelse af. I disse tider ser man af og til reklamer for, at verden bliver så og så meget mere frelst, hvis vi fx. slukker lyset i en time. Se fx denne side BurningPanda.dk, hvor man opfordres til at slukke lyset i en time d. 29. marts fra 20 til 21. Mit spørgsmål til foredragsholderen var derfor: Hvad ville der egentlig ske, hvis vi slukkede lyset i en time? Svaret var, at der ganske enkelt ikke ville ske noget som helst. Studstrupværket indretter nemlig produktionen af strøm efter et forventet forbrug. Dvs. der produceres strøm nok til kaffemaskinerne om formiddagen på de danske arbejdspladser og til komfurerne ved middagstid, når kantinerne skal bespise de ansatte i virksomhederne. Til gengæld skrues der ned for produktionen mellem fire og seks, når de fleste befinder sig på vejene i færd med at komme hjemad, og der skrues op igen, når aftensmaden skal på bordet. Når klokken otte-filmen går igang, produceres der strøm nok til, at vi allesammen har mulighed for at tænde for fjernsynet (hvis vi har et). Og således indretter Studstrupværket altså sin produktion efter, hvordan de forventer, at vi opfører os. (Dvs. produktionen styres egentlig andetsteds fra, men denne styring indretter man sig så efter på Studstrupværket.)

Mon man på Studstrupværket forventer, at der kommer et pludseligt dyk i elforbruget mellem klokken 20 og 21 d. 29. marts, som følge af, at vi allesammen slukker lyset? Det gør man ikke, kan jeg informere om, så der vil blive produceret lige så meget strøm den dag, som der plejer at blive produceret. Et Sluk Lyset-arrangement er således fuldstændig nytteløst, hvis det drejer sig om at spare på elforbruget. Så langt så godt.

På hjemmesiden for arrangementet er det dog også nævnt, at arrangementet egentlig mere er af symbolsk karakter. Og denne symbolske handling har til formål at vise de danske politikere, at den globale opvarmning tages meget seriøst og at man bakker op om at bremse den. At selve handlingen overhovedet ikke er i nærheden af at være til gavn, må man så selv rode med. Så hvis man har det på samme måde som folkene bag Burning Panda, kan man jo gøre som foreskrevet på hjemmesiden.

***

På Studstrupværket er man i øvrigt meget glade for at vise gæster rundt og stedet er bestemt et besøg værd! Jeg var derude i et par timer, men jeg kunne snildt have brugt en hel dag! Også selv om jeg ikke helt fik at vide, hvordan man egentlig laver strøm. 🙂

2 tanker om “Studstrupværket”

  1. Til bonusinformation kan jeg oplyse, at Burning Panda samtidig opfordrer til, at vi i stedet for det elektriske lys tænder starinlys i den pågældende time. At det så forholder sig således, at et starinlys udsender _mere_ CO2 end en elsparepære er så åbenbart sagen uvedkommende…
    http://ing.dk/artikel/86575

    Til andenordens bonusinformation kan jeg oplyse, at den komponent i det danske elnet, som i særklasse er lettest at regulere ned, er vindmøllerne. Så hvis vi alle sammen tager opfordringen alvorligt og slukker lyset, vil der ske det, at Studstrupværket og alle de andre kraftværker drøner videre (de er nemlig ikke sådan lige at lukke ned), men at vindmøllerne indstiller driften. Godt gået WWF!

Der er lukket for kommentarer.