All things dull and ugly – naturmedicin dræber

DR advarede i går mod livsfarlig kinesisk naturmedicin. Kosttilskud solgt over internettet indeholder Slangerod, som kan give nyreskader og kræft.

Hvad er det der får folk til ukritisk at købe og bruge midler som i bedste fald ikke har nogen dokumenteret effekt og i værste fald dræber? Er det et rent imagespørgsmål – østens vise mænd versus den onde onde medicinalindustri?

Det er da fint med gamle erfaringsværdier der fortæller at denne eller hin plante er god mod en lidelse. Den viden bør bevares og undersøges nærmere for at se om der er noget om snakken. Men man skal da huske på at det er de samme “erfaringer” der anbefaler tørret tigerpenis som middel mod impotens.

Medicinalfirmaerne er tvunget til at lave omhyggelige tests for at vise at et nyt middel har en virkning og for at finde ud af hvilke bivirkninger det har. Hvordan kan det være at plantepræparater slipper fuldstændigt uden om den proces? Er det blot uvidenhed der får folk til at ignorere dobbelt-blinde test og stole på anekdoter?

En del af grunden er vel at folk tror at alt hvad der kommer fra naturen er godt for os – måske bør de fra en tid til anden mindes om at vi ude i naturen også finder verdens farligste gifte i diverse planter og kryb. Det vidste de vise mænd fra Monty Python i øvrigt allerede for mange år siden.

3 tanker om “All things dull and ugly – naturmedicin dræber”

  1. Enig. Det er egentlig mærkeligt i et land som Danmark at når noget sælges som kost-tilskud behøver man ingen dokumentation for om det virker. Om ikke andet er det falsk varebetegnelse. Skulle der måske være en politker derude der kan tage initiativ til at indføre nogle regler på dette område? Det kan ikke være rigtigt at vores lovgivning ikke beskytter folk der ikke har den samme videnskabelige opdragelse som os andre.

  2. @ Rasmus: Ditto! Jeg har ladet mig fortælle om et foredrag (for mange år siden) ved en kemiker på SDU som talte om emnet og nævnte at han i en helsekostbutik havde fundet liljekonval-the! Han forhørte sig hos personalet, som henviste til at blomsten var pæn og velduftende. De lod sig dog overtale til at fjerne theen. Som så mange andre sager, kan man i spørgsmålet om kosttilskud spørge sig selv om der er tale om forbrydelse eller dumhed fra producenternes side.

Der er lukket for kommentarer.