Universets største hul

Amerikanske astronomer har fundet hvad de kalder et stort hul i Universet. Det er et gigantisk område, som tilsyneladende er helt tomt. Ingen stjerner, ingen galakser og ingen sorte huller. Blot en overraskende mangel på noget som helst.

Konklusionen er resultatet af en analyse af to forskellige sæt observationer med henholdsvis radio- og mikrobølgeteleskoper. Begge observationssæt peger på, at det observerede område hverken indeholder galakser eller sorte huller. Et sort hul er et område med så stor tyngdetiltrækning, at selv lyset ikke kan undslippe. Deraf navnet. Men selvom et sort hul i sig selv derfor er usynligt, vil man ofte kunne se tegn på det alligevel, fordi det materiale, som det sorte hul støvsuger fra sit nabolag, accelereres når det falder ind i det sorte hul. Derved udsendes store mængder røntgenstråling, som ville kunne ses i observationerne.

Astronomerne kan også udelukke, at det nyopdagede tomrum er fyldt med det såkaldte mørke stof, hvis tyngdekraft er medvirkende til at holde sammen på galakser og større strukturer i Universet. Der er altså tale om et enormt område af det bare ingenting.

Astronomer har tidligere fundet store områder af rummet, som tilsyneladende er ganske tomme. Sådanne hulrum opstår når stjerner og galakser dannes i gigantiske gasskyer. Tyngdekraften får de mest fortættede dele af skyen til at trække sig sammen og suge mere materiale til sig. Det efterlader andre dele af den oprindelige sky tomme. Men det specielle ved det netop opdagede hul er dets kollosale størrelse, som overrasker astronomerne.

Hullet er en milliard lysår i diameter, og dermed langt større end alle andre tomme område, som tidligere er blevet identificeret. Et så stort hul kan ikke forklares udfra eksisterende modeller.