Trådløs strøm

Lige siden Nikola Tesla første gang demonstrerede, at det er muligt at overføre strøm gennem luften, har dette koncept optaget såvel forskere som el-forbrugere verden over. Desværre var Teslas oprindelige koncept ikke specielt nyttigt, da det involverede at overføre strømmen gennem elektriske felter (typisk i form af lyn), hvilket naturligvis er en kende farligt…

NikolaTesla

Siden Teslas tid har man ikke set seriøse bud på en sikker måde at overføre strøm på. Eller, faktisk har man gjort det i mere end 100 år i form af radiobølger – det er derfor vi kan høre radio eller se tv uden at være afhængige af andet en elektrisk strøm.

Desværre er effektiviteten af denne form for transmission uhyre ringe, og den anvendes derfor i praksis kun til at overføre selve signalet – den nødvendige effekt for at drive højtaleren eller tv’et har hidtil være forsynet fra stikkontakten. Men nu har en forsker fra MIT måske fået hul på problemet. Metoden bruger præcis samme princip som den simple radio, man måske selv har prøvet at lave i fysiktimerne; en spole til at generere et magnetfelt, og en anden spole til at induktivt at samle signalet op igen.

Ifølge Technology Review har man simpelthen opdaget at sådan en opstilling med to spoler har en ganske bestemt resonansfrekvens, og hvis signalet udsendes ved denne frekvens, vil effektiviteten stige med omtrent en faktor million i forhold til den almindelige opstilling fra fysiklokalet. På denne måde, er forskerne i stand til at få en elektrisk pære til at lyse på 8 meters afstand med en effektivitet på 40% – i sandhed imponerende! Faktisk så imponerende at præstationen slap igennem TV-Avisens nåleøje.

Inden man for alvor går i gang med at smide sine stikdåser og forlængerledninger i skraldespanden, skal det dog siges, at der er meget, meget lang vej tilbage, før dette for alvor kan benyttes i praksis. Eksempelvis findes der endnu ingen dokumentation for, at der ikke kan induceres strøm i andre objekter, end modtagerspolen – en pacemaker for eksempel. Desuden er der endnu også begrænsninger for, hvor stor effekt, der kan overføres, så den trådløse mikrobølgeovn bliver nok ikke det første produkt på markedet.