Det første Galathea-indlæg!

Det måtte jo komme: Det første Galathea 3 indlæg på ScienceBlog! Og der er nok ingen vej udenom, for overalt i Danmark har der i det seneste år været utallige foredrag, TV-indslag, avistillæg og radioindslag om ekspeditionen, der tager afsted fra København om kun 2 uger. Og det må forventes kun at være starten på noget meget større. Men er det hele i virkeligheden de par hundrede millioner kroner, som ekspeditionen koster, værd?

Lad os lige starte med at opsummere, hvad Galathea 3 nu lige er: Galathea var navnet på en dansk korvet, der i 1845-47 på Christian den 8.’s ordre sejlede jorden rundt på en biologisk forskningsmission. Skibet hjembragte en stor botanisk og zoologisk samling, som godt nok aldrig blev ordentligt gennemarbejdet, blandt andet fordi kongen døde kort efter hjemkomsten, forskerne blev uvenner, og Danmark gik ind i Treårskrigen om Slesvig-Holstein.

100 år senere ville man gentage ekspeditionen, der dog blev lidt forsinket på grund af 2. Verdenskrig. I 1950-52 sejlede fregatten Galathea så jorden rundt, og denne gang hjembragte man spændende forskningsresultater og nyopdagede livsformer fra blandt andet Stillehavets dybeste områder. Den almene befolkning fulgte godt med i turen, for med på skibet var en række journalister og kamerafolk. Formidlingen af forskningen var dermed en betydelig del af Galathea 2 turen.

Nu skal vi så til det igen. Denne gang udgøres Galathea-skibet af søværnets 16 år gamle inspektionsskib Vædderen, der er bygget grundigt om. Omkring 500 personer vil på skift bemande skibet og hjælpe til med at gennemføre knap 50 forskningsprojekter i de 8 måneder, ekspeditionen varer.

Det virker umiddelbart komisk, at man vælger at placere en stor flok forskere på ét eneste skib for så at sejle jorden rundt og gennemføre forskningsprojekter af vidt forskellig art. Fonden bag projektet insisterer på, at Galathea 3 vil gennemføre forskning af høj kvalitet, og det er sikkert rigtigt, at de individuelle projekter er fornuftige og interessante nok. Men er en Galathea-ekspedition den mest effektive måde at gennemføre dem på?

I virkeligheden er det jo nok ikke forskningen, der er hovedformålet med Galathea. Allerede ved den anden ekspedition var formidling af forskningen en vigtigt del, og mon ikke det endda er hovedformålet med denne udgave? Ideen er trods alt opstået fra en avis (JP Explorer), og projektet søsættes netop som videnskabsminister Helge Sander har valgt at satse stort på forskningsformidlingsprojekter som Forskningens Døgn.

Og i den forbindelse kan projektet bestemt være en god idé. I hvert fald ser det ud til, at vi får en hidtil uhørt mediedækning af begivenheden. Medier som TV2/Vejret, Berlingske TidendeMorgenavisen Jyllands-Posten (hvis Explorer redaktion fik idéen til Galathea 3), Politiken og Nyhedsmagasinet Ingeniøren er alle med på Vædderen, Dansk Naturvidenskabsfestival i uge 39 har et Jorden Rundt tema inspireret af Galathea, og hundredevis af skoler vil i det næste år lave Galathea-projekter.

Det skal nu også siges, at der findes mange andre formidlingsprojekter inden for naturvidenskab, som godt kunne bruge penge til at komme i gang, og det seneste år har det været svært, hvis der ikke står Galathea på ansøgningen til de fonde og virksomheder, der normalt støtter naturvidenskaben. Galathea 3 er nok nærmest et stort eksperiment både forsknings- og formidlingsmæssigt, og på ScienceBlog.dk vil vi følge udviklingen spændt.

Følg ekspeditionen på den officielle Galathea 3 hjemmeside. Skibet afsejler den 11. august.