Bronzealderens største vulkanudbrud

Forsidehistorien på tidsskriftet Science den 28. april omhandlede en af historiens største vulkankatastrofer, udbruddet på Santorini omkring 1600 år f.Kr. Arkæologer har længe diskuteret dateringen af udbruddet, men et nyt fund af et oliventræ, der blev dækket til under udbruddet, løser mysteriet. Danske forskere har nemlig været med ved en C-14 datering, og det er dermed lykkedes at datere udbruddet meget præcist til 1613 ± 13 f.Kr. Dette er noget tidligere end hidtil antaget, og opdagelsen kan have betydning for andre arkæologiske tidsangivelser som for eksempel den egyptiske række af faraoner.

Onsdag den 31. maj kl. 19-21 afholdes et åbent foredrag om opdagelsen på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet. Foredraget følges af en rundvisning ved den atomaccelerator, hvor dateringen er foregået.

Læs mere om opdagelsen her.