Disse mænd styrer dansk forskning

Nyhedsmagasinet Ingeniøren offentliggjorde i fredags en undersøgelse, der kårede de 30 mest magtfulde mennesker i dansk teknisk/naturvidenskabelig forskning. Ikke overraskende kan regeringspartiet Venstre præsentere flere ministre på listen, men utroligt nok kommer videnskabsministeren helt nede på en 6. plads!

Listen er udarbejdet af Ingeniørens redaktion i samarbejde med eksterne konsulenter. Gruppen har arbejdet med en bruttoliste på 60 personer, der har fået tildelt point i kategorierne politisk magt, økonomisk magt, prestige, aktualitet, fremragende forskning, innovation samt indflydelse på meningsdannelsen, og mange af listens medlemmer opnår deres placering via poster i forskellige udvalg, fonde og råd såsom Højteknologifonden og Forskningsrådene. I virkeligheden er der 31 personer på listen, idet ægteparret Henrik og Nan-Yu Topsøe deler 18. pladsen på listen.

Listen føres af statsministeren, og også finansministeren og videnskabsministeren er at finde på listen. Den eneste anden politiker er Dansk Folkepartis forskningsordfører. Ellers domineres listen af direktører og forskningschefer (fra blandt andet Danfoss, Grundfos, Haldor Topsøe, NKT og Novo Nordisk), rektorer (fra DTU, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet – samt prorektoren fra Aarhus Universitet) og forskere, som vi hovedsagligt finder på det nanoteknologiske område (Besenbacher, Nørskov, Bjørnholm og Boisen).

På listen finder man 7 kvinder, hvoraf den bedst placerede er listens eneste økonom – Nina Smith – professor i nationaløkonomi ved Handelshøjskolen i Århus. Smith er blandt andet formand for Det Frie Forskningsråd og medlem af Globaliseringsrådet.

Den fuldstændige liste er:

 1. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (Venstre)
 2. Direktør Jørgen Mads Clausen, Danfoss
 3. Centerleder Flemming Besenbacher, Inano, Aarhus Universitet
 4. Forskningsdirektør Peter Elvekjær, Grundfos
 5. Professor i nationaløkonomi og formand for Det Frie Forskningsråd Nina Smith
 6. Videnskabsminister Helge Sander (Venstre)
 7. Finansminister Thor Pedersen (Venstre)
 8. Centerleder Jens Kehlet Nørskov, Nano DTU
 9. Dekan og professor Frede Blaabjerg, Aalborg Universitet
 10. Rektor Lars Pallesen, DTU
 11. Teknisk direktør Søren Isaksen, NKT
 12. Koncerndirektør med ansvar for forskning Mads Krogsgaard Thomsen, Novo Nordisk
 13. Forskningsdirektør Jens Rostrup Nielsen, Haldor Topsøe
 14. Rektor Jens Oddershede, Syddansk Universitet
 15. Forskningschef Charlotte Rønhoff, Dansk Industri
 16. Formand for Danmarks Erhversråd Anders Knutsen
 17. Professor Dorthe Dahl-Jensen, Københavns Universitet
 18. Henrik og Nan-Yu Topsøe, Haldor Topsøe
 19. Rektor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet
 20. Prorektor Katherine Richardson, Aarhus Universitet
 21. Centerleder Thomas Bjørnholm, Nano Science Centeret, Københavns Universitet
 22. Professor Anja Boisen, DTU
 23. Forskningsdirektør Per Falholt, Novozymes
 24. Forskningschef Lene Lange, Novozymes
 25. Forskningsdirektør Jørgen Staunstrup, IT-Universitetet
 26. Direktør Jørgen Kjems, Risø
 27. MF og forskningsordfører Jesper Langballe (Dansk Folkeparti)
 28. Bjørn Lomborg
 29. Rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet
 30. Forskningsdirektør Klaus Bock, Carlsberg